Zvanični kurs Evra za dan 21.06.21. :: 117.5730 rsd
Tekst objavljen: 03.08.2020 15:55        


Na veoma konkurentnom francuskom tržištu automobila Citroen pokušava da se probije vozilom za 14-godišnjake. Ono bi trebalo da bude posebno interesantno car sharing platformama

Citroen napravio auto za 14-godišnjake

Pomenuto vozilo francuskog automobilskog giganta je električno i, što je još zanimljivije, mogu ga voziti osobe stare 14 godina. U autu pod imenom Citroen Ami ima mesta samo za dva putnika, a on može da razvije brzinu do 45 kilometara na sat.

Citroen naime prati strategiju razvoja Pariza, čija gradonačelnica čini velike napore da smanji zagađenje i saobraćajne gužve. Deo tih napora uočava se i u insistiranju da se više koriste bicikli, kao i se smanji broj vlasničkih automobila u korist deljenih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Već skoro deceniju u francuskoj prestonici postoje car sharing servisi. Autolib je jedan od njih. Ova kompanija dobila je i državnu pomoć, te sada u ponudi ima 2.500 električnih vozila i oko 150.000 korisnika koji redovno voze njena kola. Međutim to partnerstvo je nedavno prekinuto pa se sada na tržištu utkruju neki novi igrači. To su Free2Move, iza kojeg stoji PSA Group u čijem vlasništvu je i Citroen, zatim Zity u vlasništvu Renaulta, i treći ShareNow u zajedničkom vlasništvu BMW-a i Daimlera.

Pomenuti mali alektrični auto, Citroen Ami, trebalo bi da se nađe u floti ovih kompanija za deljenje automobila. Prvi će stotinu ovih vozila kupiti Free2Move. Međutim, iako ga mogu voziti lica od 14 godina, car sharing kompanija će ipak povisiti granicu za svoje korisnike na 16 godina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
citroen ami tinejdžeri za volanom automobilizam citroen tinejdžeri električni automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana