Tekst objavljen: 27.03.2022 9:00        


Crnogorski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović izjavio je da je Crna Gora poslala Srbiji podatke potrebnih količina brašna, ulja i žitarica na mesečnom i šestomesečnom nivou i da očekuje odluku Vlade Srbije, ali i da paralelno traže alternative na drugim tržištima

Crna Gora se čeka odluku Srbije o izuzeću od izvoza brašna, ulja i pšenice, ali traži i alternative


Prema njegovim rečima, potrebe Crne Gore za pšenicom su oko 50.000 tona za šest meseci, uključujući i potrebe za mlevenje u brašno, a brašna kao alternative pšenici 35.000 tona za isti period.

"Kukuruza za stanovništvo oko 3.000 tona, za stočnu hranu oko 20.000 tona, a jestivog ulja oko 3.000 kilo-litara. Sve ovo na šestomesečnom nivou", rekao je Stijović.

Ministar je za podgoričke Vijesti rekao da je razgovarao sa srpskim ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem.

"Očekujemo odluku Vlade Srbije. Nadamo se da će Crna Gora zvanično biti izuzeta od zabrane izvoza već tokom sledeće nedelje”, kazao je Stijović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Vlada Srbije je 10. marta usvolila uredbu o zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda koja se odnosila na žitarice i brašno, a sedam dana kasnije tom uredbom je obuhvaćeno i jestivo suncokretovo ulje. Stijović je rekao da paralelno sa tim obavljaju konsultacije i traže alternativna rešenja za nabavku namirnica na drugim tržištima, ako eventualno dođe do negativnog odgovora Vlade Srbije, jer se količine koje Crna Gora ima smanjuju i problem počinje da se javlja u pekarskom sektoru.

Za te ponude, naveo je, cena je nešto viša i komplikovanija je logistika.

"U svakom slučaju robe ima na tržištu i sada se radi na logistici i ceni. Prvo pregovaramo sa Srbijom zbog dugogodišnje saradnje, logistike koja je najjednostavnija, poverenja koje je izgrađeno. Imamo i transport kamionima i željeznicom, tako da bi skidanje zabrane ili uvođenje kvota od Srbije pojednostavilo nabavku roba. Mi ne tražimo da nam neko nešto pokloni, već tražimo mogućnost da kupimo robu i da je nesmetano uvezemo. Sve u duhu dobrosusedstva i smatramo da je odlična saradnja ministarstava poljoprivrede i u ovako otežanim okolnostima i poremećaja na tržištu u najboljem interesu obe države", istakao je Stijović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
branislav nedimović rat u ukrajini Srbija Crna Gora aleksandar stijović izuzeće izvoz brašna

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana