Tekst objavljen: 24.11.2015 11:50        


Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore predložilo je godišnju kvotu od 14.800 dozvola za privremeni boravak i rad stranaca u narednoj godini, kao i 3.000 dozvola za kapitalne projekte od značaja za Crnu Goru. 

Crna Gora za strance predviđa 15.000 dozvola za rad

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević rekla je da je kvota predložena na osnovu broja kada je bila najbolja turistička sezona, odnosno njih 14.600 dozvola, pri čemu su naknadno prihvaćeni predlozi pojedinih ministarstava, usled čega je ukupna kvota povećana, prenosi agencija Mina.

"Takođe imamo i 3.000 dozvola za kapitalne projekte koji ne ulaze u kvotu, što su projekti od značaja za Crnu Goru koji će se od naredne godine raditi", rekla je Kovačević na sednici Socijalnog saveta na kojoj je razmatran Predlog odluke o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca u narednoj godini.

Ona je navela da postoji potreba da se nekoliko članova Zakona o strancima izmeni i dopuni do kraja godine, imajući u vidu da se moraju brisati dva člana da bi kvote po zanimanjima mogle da startuju od 1. januara 2016. godine.

Kovačević je rekla da je bila obaveza po zakonu da vlada donese kvotu, za šta su svi dali saglasnost, ali da to ne znači da vlada ne može da ih izmeni, ako bude potrebe za tim.

"Radićemo na tome da sve koji odbiju posao u Crnoj Gori skinemo sa Biroa i onemogućimo da primaju deo socijalnih davanja. Svesni smo da jedan deo neće da radi, a jedan deo je u sivoj ekonomiji, pri čemu sada treba videti kako da ih prevedemo iz neformalnog u formalni sektor", objasnila je Kovačević.

Generalni direktor Direktorata za tržište rada Edina Dešić Perazić kazala je da je vlada u junu usvojila Uredbu o kriterijumima i postupku za utvrđivanje godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca kojim su propisani kriterijumi i postupak za utvrđivanje godišnje kvote.

"Do polovine oktobra, prema podacima Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva unutrašnjih poslova, ukupno je izdato 14.600 dozvola, a kada se uporedi sa prošlom godinom Zavod je izdao 19.780 radnih dozvola, što je 26 odsto manje", rekla je ona.

Vlada je utvrdila kvote za ovu godinu na 23.400 dozvola, što znači da je stepen ispunjenosti bio 54,5 odsto, precizirala je Dešić Perazić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radne dozvole rad stranaca Crna Gora sezonci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana