Tekst objavljen: 16.12.2021 16:20        


Banka Engleske prva je velika svetska centralna banka koja je podigla troškove zaduživanja od kada je pandemija koronavirusa pogodila svetsku ekonomiju - banka je danas uvećala svoju kamatnu stopu sa 0,1 na 0,25 odsto, a razlog je što se očekuje da bi inflacija mogla da dostigne šest odsto u aprilu 2022. godine, što je tri puta više od ciljanog nivoa

Da li kreće novi trend u celom svetu? Banka Engleske podigla referentnu stopu London


Banka Engleske je podigla referentnu kamatnu stopu sa 0,1 odsto na 0,25 odsto. To je prva velika centralna banka koja je podigla stope od početka pandemije. Kako ukazuje Rojters, predviđa se da će inflacija u Velikoj Britaniji dostići vrhunac od šest odsto u aprilu iduće godine. Ocenjuje se da će novi soj koronavirusa – Omikron, ugroziti kratkoročni rast, ali uticaj na inflaciju još nije jasan. Kako je ukazano – uočena je upornija domaća inflacija i pritisci na tržištu rada.

Banka Engleske je, kako je saopšteno, morala da reaguje, čak i u situaciji kada je novi soj koronavirusa – Omikron – zahvatio Britaniju, jer je videla znake upozoranja da bi inflatorni pritisak mogao postati dugotrajan.

Većina ekonomista koje je anketirao Rojters očekivala je da će Banka Engleske zadržati kamatnu stopu na 0,1 odsto upravo zbog novog soja koronavirusa koja je u sredu izazvala rekordan broj slučajeva zaraženih kovidom-19.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


„Odluka da banka danas poveća kamatnu stopu, pre nego što sazna pun stepen ekonomske štete koju je naneo sve veće širenje soja Omikrona, pokazuje koliko je zabrinuta za kretanje inflacije, kao i rizik da bi inflatorna očekivanja bila manja ako ne učini ništa“, rekao je analitičar kompanije „Pantheon Macroeconomics“ Semjuel Tombs za Rojters.

Banka je ukazala i na verovatnoću daljeg povećanja kamatnih stopa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banka engleske referentna stopa referentna kamata svetska ekonomija Velika Britanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana