Tekst objavljen: 25.07.2014 8:00        


Dinar će se danas oporaviti prema evru, jer će ojačati 0,1 odsto ili 11 para, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 116,6372 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Dinar blago raste, ovo su tri razloga za dosadašnji pad

Srpska valuta je prema moneti evrozone slabija 0,9 odsto u odnosu na isti dan prošlog meseca, a 2,3 odsto u odnosu na isti dan prošle godine.

Najviša srednja vrednost kursa dinara bila je 1. januara ove godine, kada je jedan evro iznosio 114,6421 dinara, a najniža 24. jula kada je jedan evro vredeo 116,7414 dinara.

NBS je od početka godine kupila ukupno 200 miliona evra i prodala 850 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu da bi sprečila prekomerne dnevne oscilacije.

Kada dinar pada a plate stoje, najgore prolaze oni koji su se zadužili u stranim valutama – a takvih je mnogo – jer treba plaćati rate za stanove, automobile...  Taj scenario gledali smo mnogo puta prethodnih godina pa je i sada tako. Dinar pada, plate stoje pa krediti jedu zarade jer sve veći deo prihoda porodica ide na otplatu dugova.

Navikli smo proteklih godina na to da domaća valuta tokom leta ojača. Srbija nije turistička sila, ali posetilaca ima makar na festivalima, a tu su i gastarbajteri koji su tokom leta gotovo uvek uspevali da malo „dopinguju“ dinar. Međutim, ove godine domaćoj valuti ne idu u prilog čak ni ovi tradicionalni pomagači, piše novosadski Dnevnik.

izvor: Blic

Prema zvaničnim podacima NBS od početka godine do kraja maja, u Srbiju se slilo investicija u vrednosti od 535 miliona evra, a na osnovu vraćanja kredita uzetih od matica, banke su vratile u inostranstvo 297 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    Čivijaš 25.07.2014 8:33

    Stvarno ne mogu da nslušam kada kažu dinar nraste;Pa narode,dolaze Gastarbeiteri pa ih treba olakšati i pokupiti Devize,prosta stvar,se dogadja svake godine u isto vreme.
    Sramota plaćkaju svoj narod,to ih mnogo zabole briga za nama???

  2. User image
    Hogar 25.07.2014 8:35

    Pravi razlog je sezona godišnjih odmora.Svake godine i u svakoj vladi dešava se u isto vreme pad dinara iz razloga što veliki broj ljudi prodaje devize ne bi li se spremio za put ka moru ili u zemlji.U isto vreme veliki broj tranzitnih turista proda stranu valutu zbog sipanja goriva u zemlji ili eventualnog zadržavanja .

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro kursna lista nbs devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana