Tekst objavljen: 23.05.2014 13:29        


Ukoliko se odluče da svoje zaposlene ili druge građane ugrožene od poplava pomognu direktnim novčanim donacijama, privredne organizacije u Srbiji mogu ovakve donacije osloboditi poreza na lični dohodak građana, saopštila je kompanija KPMG.

Do veće pomoći ugroženim građanima oslobođenjem poreza

Kako se navodi, uz ovakve uštede moguće je istom količinom sredstava pomoći većem broju građana. Mogućnost oslobođenja od poreza primanja ostvarenih po osnovu pomoći zbog uništenja ili oštećenja imovine usled elementarnih nepogoda ili drugih vanrednih događaja dozvoljava član 9. stav 1, tačka 10 Zakona o porezu na dohodak građana.

- Da bi se ostvarilo ovo oslobođenje trebalo bi pribaviti zapisnik nadležnog organa o nastaloj šteti sa procenom, kao i odgovarajuću odluku privrednog društva o nameni dodeljenih sredstava - izjavio je Igor Lončarević, šef Poreskog i pravnog odeljenja u KPMG u Srbiji.

Pod uslovom da je obezbeđena navedena dokumentacija, ovakve donacije mogu se uputiti svima, kako licima zaposlenim u društvu, tako i svim drugim građanima.

Na ovaj slučaj primenjuju se, pored pomenutih članova Zakona o porezu na dohodak građana i članovi 2. i 3. Pravilnika o ostvarivanju prava na poreska izuzimanja za primanja po osnovu pomoći zbog uništenja ili oštećenja imovine, organizovane socijalne i humanitarne pomoći, stipendija i kredita učenika i studenata, hranarina sportista amatera i prava na poresko oslobođenje za primanja po osnovu solidarne pomoći za slučaj bolesti, navodi KPMG.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
oslobođenje poreza KPMG poplave porez

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana