Tekst objavljen: 29.07.2015 15:05        


Grupa NIS ostvarila je na kraju prvog polugodišta ove godine neto dobit od pet milijardi dinara, saopšteno je danas iz te kompanije. Taj rezultat je postignut zahvaljujući povećanju unutrašnje efikasnosti, kao i doslednom sprovođenju programa uštede i politike oslanjanja na interne resurse, navodi se u saopštenju NIS-a dostavljenom Tanjugu.

Dobit od pet milijardi dinara u prvoj polovini godine

Pozitivni finansijski rezultati za prvo polugodište 2015. ostvareni su uprkos složenim makroekonomskim uslovima, kao što su negativne kursne razlike i pad cene sirove nafte na svetskom tržištu.

NIS je nastavio da investira, tako da je u prvih šest meseci ove godine uloženo 12,5 milijardi dinara, od čega najviše u oblasti istraživanja i proizvodnje, a obim direktnih i indirektnih poreskih obaveza NIS grupe povećan je za šest odsto u odnosu na prvo polugodište 2014. godine, i iznosio je 67,24 milijarde dinara.

"Finansijski pokazatelji NIS-a su poboljšani u poređenju sa prvim kvartalom ove godine. Uspeli smo da prevaziđemo negativne trendove i da zabeležimo pozitivan rezultat, pre svega zahvaljujući naporima koje smo uložili u cilju povećanja operativne efikasnosti", izjavio je zamenik generalnog direktora Gaspromnjefta i generalni direktor NIS-a, Kiril Kravčenko.

Kako je naglasio, najveću podršku tome pružili su zaposleni u NIS-u, svakodnevno dajući doprinos uspešnom i stabilnom radu kompanije.

"Nastojaćemo i dalje da očuvamo profitabilnost NIS-a i zadržimo konkurentnost poslovanja", rekao je Kravčenko.

Pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza i amortizacije), prema konsolidovanim rezultatima poslovanja za prvo polugodište ove godine iznosio je 21 milijardu dinara.

Ukupan efekat mera povećanja operativne efikasnosti i smanjenja osnovnih troškova bio je 2,76 milijardi dinara.

NIS je za šest meseci ove godine povećao promet naftnih derivata za tri odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine i taj promet je iznosio 1,46 miliona tona.

Promet u inostranim aktivama porastao je za 22 odsto, a učešće na maloprodajnom tržištu Srbije za dva odsto. Proizvodnja nafte i gasa je 795.000 uslovnih tona, što je za jedan odsto više u odnosu na biznis plan.
Ukupna zaduženost NIS-a prema bankama, na osnovu rezultata u prvih šest meseci ove godine, iznosila je 571 milion dolara, što je za 19 odsto niže u odnosu na isti period prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Naftna industrija Srbije (NIS) prihod dobit kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana