Tekst objavljen: 18.07.2018 14:39        


NLB Banka Beograd je danas sa 1.500.000 dinara nagradila tri najbolja projekta organskih proizvođača na sedmom NLB Organic konkursu. Nagrade je uručio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Dodela nagrada za VII NLB Organic konkursu

“NLB Banka je od 2015. godine izuzetno aktivna u podršci poljoprivredi. Naša podrška poljoprivrednim gazdinstvima konstantno raste, a ove godine ćemo plasirati više od 50 miliona evra u agro segment. Tržišno učešće NLB Banke u segmentu poljoprivrede je 11 odsto” rekao je na dodeli nagrada organskim proizvođačima Branko Greganović, predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd.

“Naš fokus na poljoprivredu prenosi se i na polje društveno odgovornog poslovanja kroz NLB Organic konkurs kojim podržavamo razvoj organske proizvodnje, u cilju doprinosa očuvanju životne sredine i zdravlju ljudi. Od 2012. godine, kada smo pokrenuli NLB Organic, na konkursu je učestvovalo 354 projekta, od čega 61 projekat ove godine. U međuvremenu, značajno je porastao broj organskih proizvođača u Srbiji, sa oko hiljadu 2012. godine na skoro 3.700 u 2017. Najveći rast ostvaren je kod malih proizvođača koji su u sistemu kontrole u okviru grupnih sertifikata” dodao je Greganović. Predsednica Stručne komisije NLB Organic konkursa, prof. dr Snežana Oljača, izrazila je zadovoljstvo zbog sve većeg broja projekata na konkursu, ali i zbog, kako je rekla, njihovog sve višeg kvaliteta. “Iz Vojvodina dolazi 17 projekta, 8 projekata iz centralne Srbije, 9 iz regiona Beograda, iz zapadne Srbije 8, iz istočne Srbije 6 projekta i iz južnog dela Srbije 13 projekata.

Od ukupno 61, 46 projekata dolazi od gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom, 6 projekata su podnela gazdinstva koja se bave stočarstvom, 7 projekata su podnela gazdinstva koja se bave objedinjenom biljnom i stočarskom, 1 projekat se odnosi na pčelarstvo i 1 projekat na uzgoj pečuraka po organskim principima. Ove godine, tri najbolja projekta nagrađena su jednakim iznosima od po 500 hiljada dinara, a nagrade je uručio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

On je rekao da je NLB Banka ove godine odobrila najviše subvencionisanih kredita poljoprivrednicima i pohvalio inicijativu usmerenu na podrška organskoj poljoprivredi. “U pripremi su dva nova zakona, zakon o zemljištu i zakon o organskoj poljoprivredi kojima će ova oblast biti dodatno uređena” istakao je Nedimović.

Na pitanje novinara da li je organska proizvodnja šansa za mala gazdinstva, Nedimović je rekao da je upravo ova proizvodnja šansa za gazdinstva do 2 ha. “Izuzetno je važna podrška razvoju organskog povrtarstva, voćarstva i stočarstva, što je jako težak posao i potrebno je pomoći tim ljudima što više. Nije isto kada proizvodite nameštaj i kada proizvodite voće i povrće koje može da stoji 24 sata” dodao je ministar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
organska proizvodnja nlb dodela nagrade nlb organik nlb banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana