Tekst objavljen: 19.02.2019 15:53        


Ministarstvo trgovine saopštilo je da je na sastanku u Skoplju dogovoreno da će u aprilu biti potpisan Regionalni sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana.

Dogovoreno potpisivanje Regionalnog sporazuma o romingu

Državna sekretarka u tom ministarstvu Tatjana Matić ocenila je da regionalno povezivanje podstiče razvoj digitalne ekonomije, kao i da doprinosi približavanju jedinstvenom digitalnom tržištu Evropske unije. "Srbija je zajedno sa drugim partnerima na Zapadnom Balkanu posvećena pripremama za evropske integracije, a jedan od važnih koraka u tome je snižavanje cena rominga", kazala je Matićeva.

Ona je podsetila da Sporazum o smanjenju cena usluga rominga u javnim mobilnim komunikacionim mrežama u regionu Zapadnog Balkana definiše regulisanje maloprodajnih i veleprodajnih cena.

Ministar informacionog društva i administracije Severne Makedonije Damjan Mančevski rekao je da postoji mogućnost i potpisivanja Sporazuma o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja između Srbije i Makedonije, na predstojećem Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

On je objasnio da je tim sporazumom predviđeno da kvalifikovane usluge od poverenja imaju jednako pravno dejstvo u zemljama potpisnicama, čime je omogućeno sigurnije i masovnije elektronsko poslovanje između tih zemalja.

Komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Evropske komisije Marija Gabrijel kazala je da očekuje da će Regionalni sporazum o romingu zemalja Zapadnog Balkana biti potpisan na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana koji će se 4. i 5. aprila održati u Beogradu. Na ministarskom sastanku u Skoplju najavljeno je i osnivanje regionalnih trening centara za informacionu bezbednost.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ministarstvo trgovine roming cena rominga

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana