Tekst objavljen: 11.02.2017 11:25        


Domaćinstva koja su svakog dana po tri sata dodatno uključivala TA peći od šest kilovata, dobiće duplo veći račun od oko 23.500 dinara.

Dogrevanje stanova preko dana duplira račune za struju

U iščekivanju novih, januarskih računa za struju koji bi trebalo da budu ispravljeni potrošačima čiji su iznosi za decembar bili veći za 100 i 150 odsto, stižu apeli nadležnih da se do kraja zime ipak povede računa o potrošnji, jer svako dogrevanje grejalicama i TA pećima tokom dana može da „pregreje” račun.

Potrošnja tokom decembra i januara bila je za 560 miliona kilovat-sati veća u odnosu na isti period pre godinu dana. To je nedeljna potrošnja struje u celoj Srbiji na početku grejne sezone, kada ona iznosi dnevno 80 miliona kilovat-sati.

Prema poslednjim podacima, Elektroprivreda Srbije je primila ukupno 6.700 reklamacija na decembarske račune iz cele Srbije, što je 0,2 odsto ukupnog broja domaćinstava.

Preračunato to znači da je primedbu imalo svako petstoto domaćinstvo, pod uslovom da su očitana sva brojila. To je malo verovatno, jer je mnogo kuća zaključano preko zime i ne može se prići brojilu.

Činjenica je da malo ko od potrošača ima utisak da dva ili tri sata dodatnog uključivanja kvarcne grejalice ili uljanog radijatora može čak za trećinu da uveća račun za struju, ali, može. Dodatno uključivanje TA peći nekoliko sati u toku dana može i da duplira račun, a svaki stepen smanjenja spoljašnje temperature dovodi do toga da potrošnja raste za pet ili šest posto.

Podaci Agencije za energetiku pokazuju da domaćinstva koja se greju na dve termoakumulacione peći (TA) troši 1.800 kilovat-sati mesečno. U nižoj tarifi, kada se TA peći puni noću, potroši 1.000, a u skupljoj 800 i račun u tom slučaju iznosi oko 13.000 dinara.

Pošto je proteklih dana bilo jako hladno, domaćinstvo koje je dodatno uključivalo TA peć od šest kilovata, svakog dana po tri sata (dakle po skupoj tarifi), potrošilo je u tom periodu 540 kilovata za mesec dana. Ukupna potrošnja ovog domaćinstva iznosi 2.340 kilovat-sati, od kojih je 1.000 u jeftinoj, a 1.340 u skupoj tarifi, zbog čega i račun iznosi oko 23.500 dinara, skoro duplo veći.

I to samo zbog jedne TA peći koja je dodatno uključivana danju po tri sata.

– Ako neko potroši oko 1.600 kilovat-sati mesečno, došao je do granice crvene zone. Ukoliko zbog hladnog vremena, od minus dva ili tri stepena, neko opet uključi da dogreva stan potrošiće još više električne energije. To znači na ovih 1.600, još dodatnih 800 kilovat sati, jer se peć umesto četiri sata puni sedam sati čime se prešlo u crvenu zonu i računi se uvećavaju. Tako umesto računa od oko 10.000 dinara u normalnim uslovima, domaćinstvo dobije da plati 19.000 tokom ledenog talasa, kaže Aca Vučković, iz Agencije za energetiku.

Električna grejalica snage 2.000 vati koja je bila uključena ceo mesec po pet sati dnevno (pet sati je efektivno radila, a u stvari je bila i uključena duže, samo ju je termostat isključivao povremeno) potrošiće 300 kilovat-sati električne energije mesečno.

Ukoliko je TA peć od četiri kilovata uključivana po tri sata danju tokom celog meseca, potrošeno je 360 kilovat-sati, dok je za isti period potrošnja struje uz TA peć od šest kilovata, još veća i iznosi 540 kilovat-sati.

– Prosečna temperatura u decembru bila je tri stepena. Ako u nekom drugom decembru prosečna bude minus dva, potrošnja će biti za 25 odsto viša, a da se pri tom ne menja temperatura u stanu. Potrošač ne zna, ali troši više, to je zakon fizike – kaže prof. dr Slobodan Ružić, ekspert za energetiku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dogrevanje skupa tarifa uljani radiatori računi za struju TA peć

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana