EUR 117,60 USD 105,61 CHF 109,90

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 02.06.20. :: 117.5959 rsd

Tekst objavljen: 19.04.2019 9:50        


Medicinski radnici u Srbiji smeju da prime od pacijenta nenovčani poklon čija pojedinačna vrednost ne prelazi 2.726 dinara, a ukupna vrednost ne prelazi prosečnu neto platu od 54.521 dinara, sledi iz odredbi novog zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Doktora možete da častite, ali najviše sa 462 evra?

U nedavno usvojenom zakonu navodi se da se ne smatra korupcijom i sukobom intresa "iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu i čija pojedinačna vrednost ne prelazi 5%, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji”.

Prosečna neto zarada bez poreza i doprinosa (neto) za januar 2019. iznosila je 54. 521 dinara (462 evra).

Međutim, u zakonu nije predviđeno na koji vremenski period se odnosi ukupna vrednost poklona koje pacijent poklanja medinskim radnicima.

Zakon je definisao da zdravstveni radnik i član organa u zdravstvenoj ustanovi, kao i članovi njihovih užih porodica, ne smeju tražiti, niti primiti novac, poklon, uslugu ili bilo kakvu drugu korist za sebe, članove svoje uže porodice ili fizička i pravna lica koja se opravdano mogu smatrati interesno povezanim, a koji mogu uticati na nepristrasnost ili profesionalno obavljanje dužnosti, odnosno koji se mogu smatrati nagradom u vezi sa vršenjem dužnosti i obavljanjem zdravstvene delatnosti.

Prethodno navedene odredbe o vrednosti dozvoljenog poklona smatraju se izuzetkom.

1 komentar

  1. User image
    Savka 20.04.2019 10:20

    Ja sa platom minimalca i jedva krpim kraj sa krajem treba da castim lekara? Dajte lekarima visoku platu kao i poslanicima u skupstini da sirotinja ne mora da se ponizava.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zakon o zdravstvenoj zaštiti zdravstvo lekari Novi zakon korupcija pokloni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana