Tekst objavljen: 25.05.2015 16:45        


Korekcija kretanja kursa dolara koja je trajala približno dva meseca najverovatnije je završena, pišu analitičari Admiral Marketsa, investicione kuće specijalizovane za valutna tržišta. Prethodne nedelje dolar je ponovno počeo da jača u odnosu na gotovo sve ostale svetske valute.

Dolar bi u 2015. mogao postati jači od evra

U odnosu na evro, američka valuta je u poslednjih desetak dana ojačala 5,0 odsto, a trenutni kurs evra prema dolaru na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,0971. Na tom nivou kurs je posljednji put bio krajem aprila, prenosi Tportal.

U odnosu na britansku funtu i japanski jen, dolar je ojačao dva procenta, a u odnosu na švajcarski franak 3,5 odsto.

Jačanje dolara odrazilo se i na kretanje cene nafte i zlata, jer je vrednosti energenata i plemenitih metala u negativnoj korelaciji s kretanjem kursa dolara. Kada dolar jača, cena nafte i zlata pada, a kada dolar slabi - cena raste.

Shodno tome, cena WTI nafte je nakon nekoliko meseci rasta pala pet odsto i trenutno iznosi 59,50 dolara po barelu, a cena zlata je pala dva procenta i iznosi 1.204 dolara po unci.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da će dolar dugoročno nastaviti da jača u odnosu na gotovo sve ostale valute. Nastavak jačanja se očekuje na osnovu osetno bolje privredne situacije u SAD nego u ostalim razvijenim ekonomijama.

Zbog toga će americka centralna banka gotovo sigurno u toku godine početi da zateže monetarnu politiku, što će uzrokovati prelivanje ogromne količine kapitala u SAD i zajedno s tim i jačanje američke valute. Postoji realna mogućnost da će do kraja godine dolar bar na kratko postati jači od evra.

Na nastavak jačanja dolara može da utiče i bilo kakav negativan događaj vezan za Grčku, Ukrajinu, Rusiju ili Bliski Istok koji može da uznemiri finansijska tržišta, dodaju iz Admiral Marketsa. Negativni događaji uvek uzrokuju prebacivanje kapitala u sigurna utočišta, kao što su zlato, švajcarski franak i američki dolar, podsećaju analitičari te investicione kuće.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nafta švajcarac pad cene zlata jačanje dolara američki dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana