Tekst objavljen: 22.06.2017 10:59        


Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta u sredu je stabilna, dok su zbog pada cena nafte pod pritiskom valute zemalja čija ekonomija u većoj meri zavisi odizvoza “crnog zlata”.

Dolar stabilan, pod pritiskom su “naftne” valute

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, kreće se jutros oko 97,76 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 97,62 boda.

Pritom jekursdolara prema japanskoj valuti skliznuo na 111,15 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,70 jena.

Američka valuta je ojačala u odnosu na evropsku, pa jecena evra skliznula s jučerašnjih 1,1150 na 1,1130 dolara.

Dolar je osetnije, za 0,3 %, ojačao i prema britanskoj funtikoja je pod pritiskom od juče, kada je guverner britanske centralne banke Mark Carney poručio da sada nije vreme za povećanje kamata u Britaniji.

Zbog toga je jutroscena funte skliznula na 1,2590 dolara,najniži nivo u dva meseca. Snaga dolara temelji se na očekivanjima da će američka centralnabanka do kraja godine još jednom zaoštriti monetarnu politiku, nakon što je prošle nedelje povećala ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, po drugi put od početka godine.

Na dalje povećanje cene novca upućuju komentari nekoliko zvaničnika Feda, iako niz poslednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta američke ekonomije i nižeg nivoa inflacije nego što se očekivalo.

Pod najvećim pritiskom su jutros valute zemalja čije ekonomijeznatnije zavise od izvoza nafte jer su cene ′crnog zlata′ skliznule na najniže nivoe u sedam meseci. Pad cena nafte posledica je naznaka da proizvodnja u SAD-u i nekim drugim ključnim proizvođačima ′crnog zlata′ raste, što umanjuje uticaj smanjenja proizvodnje članica OPEC-a.

Zbog pada cena nafte, jutros je kurs kanadskog dolara prema američkom imenjaku skliznuo 0,4 %, dok je cena norveške krune oslabila 0,2 %.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
američki dolar laka nafta cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana