Tekst objavljen: 23.06.2019 9:00        


Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović održao je danas sastanak s proizvođačima malina sa kojima je razgovarao o načinima da se unapredi kvalitet proizvodnje tog voća.

Država novim metodama pomaže proizvodnju crvenog zlata

Dogovoreno je da se sve nadležne službe, od poljoprivredne i fitosanitarne do tržišne inspekcije uključe u rad timova koji nadziru ceo proces, od otkupa do izvoza maline.

Na sastanku su izneta očekivanja da će ovogodišnja situacija u otkupu i plasmanu malina biti daleko bolja nego što je to bio slučaj prethodnih godina, navodi se u saopštenju ministarstva.

- Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je, u skladu sa prethodnim razgovorima sa predstavnicima proizvođača malina, sprovelo sve što je do sada dogovoreno - napomenuto je iz Ministarstva.

Formiran je, navode, Nacionalni savet za malinu koji je utvrdio tačnu proizvođačku cenu maline koja je, kažu, dugi niz godina bila predmet sporenja.

"Nadležne inspekcije sprovode kontinuirane kontrole u otkupu malina, koje će biti nastavljene i intenzivirane u skladu sa dogovorenim na današnjem sastanku", kaže se u saopštenju.Iz ministarstva podsećaju da inače, brojnim merama podstiču unapređenje proizvodnje malina, a kako navode, među njima su i podsticaji za premiju osiguranja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Subvencioniše se, odnosno regresira 40 do 45 odsto od plaćene premije osiguranja, a od ove godine je za regione koji su poslednjih godina najviše pogođeni vremenskim i elementarnim nepogodama, regres povećan na iznos od 70 procenata za Moravički, Zlatiborski, Kolubarski, Podunavski i Šumadijski region", kaže se u saopstenju.

Za proizvođače je obezbeđena, dodaju, i pomoć u vidu repromaterijala i sadnica.Napominju da će Srbija biti vraćena na listu zemalja potpuno bezbednih od prisustva norovirusa, zbog čega prilikom izvoza maline u EU neće biti dodatnih kontrola od strane nadležnih službi na prisustvo norovirusa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
novac Srbija maline

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana