Tekst objavljen: 14.06.2020 18:00        


Od jeseni će poljoprivredni proizvođači, trgovci, izvoznici, odnosno svi oni koji poljoprivredne proizvode kupuju ili prodaju, trgovinu moći vršiti na sigurniji, jednostavniji i brži način. Robna berza će omogućiti svim članovima da svoju robu plasiraju celokupnom tržištu, kako bi dobili realnu cenu i siguran plasman, saopštila je Produktna berza Novi Sad

Država uređuje trgovinu žitaricama

Kako se navodi, po prvi put je u Srbiji zakonski uređeno berzansko trgovanje robom.Ovim se način i sigurnost plasmana robe podiže na mnogo viši nivo, koji je duže od jednog veka prisutan u najrazvijenijim državama sveta.

U Srbiji je u proteklih 60 godina berzansko trgovanje sprovodila novosadska Produktna berza, međutim razvoj tržišta je nametnuo da se i način trgovanja unapredi.

Kao nosilac promena, Produktna berza će se zasigurno prva uskladiti sa Zakonom o robnim berzama i već od jeseni tržištu ponuditi svoje usluge. Cilj je da berza preuzme deo odgovornosti i smanji rizik nesolventnosti tržišta i sve češće prisutnih protivzakonitih radnji koje svake godine iznova uzdrmaju tržište. Berza će svojim klijentima pružiti mogućnost spot i terminske prodaje robe. Takođe će međunarodne kompanije moći da kupuju preko berze u devizama, čime će se otvoriti još jedan kanal za plasman srpskih proizvoda ka evropskom i svetskom tržištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sistem rada će biti krajnje jednostavan. Svaki član berze, koji je položio garantna sredstva, moći će da robu kupi ili proda na mestu i u roku isporuke koji njemu i njegovom poslovanju odgovaraju. U slučaju neispunjenja obaveza po osnovu trgovine, druga ugovorna strana će biti namirena iz položenih garantnih sredstava.

Po prvi put je zakonski uređeno ko i na koji način može da objavljuje cene o berzanskim robama. Time je država uredila izuzetno osetljivu temu formiranja cene, od čega zavisi ne samo tržište kao takvo, nego svi njegovi učesnici, od velikih kompanija, pa do svih poljoprivrednih proizvođača koji svoju robu prodaju lokalnim kupcima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trgovina žitaricama žitarice cena žitarica produktna berza novi sad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana