Tekst objavljen: 30.03.2015 10:15        


Posle skoro godinu dana pauze, država će investitorima ponovo početi da daje podsticaje. Oni će za jedno otvoreno radno mesto dobijati i do 7.000 evra.

Država vraća Dinkićev model

Praksa po kojoj država praktično plaća investitoru da uloži novac u Srbiji, koju je svojevremeno uveo Mlađan Dinkić i koja je trpela velike kritike javnosti, ponovo je aktuelna.Vladu u donošenju nove uredbe o podsticajima za direktne investicije nisu omeli ni porazni podaci iz 2013. godine, koji pokazuju da su od deset kompanija koje su dobile najviše novca čak četiri istu godinu završile u minusu.

Prema novoj uredbi, državna pomoć biće dostupna firmama koje ulažu u proizvodnju, usluge koje mogu biti predmet međunarodne trgovine i strateške projekte.

Ono što ovu uredbu čini drugačijom od prethodnih jeste to što će investitor moći da bira vrstu podsticaja - da dobije novac po otvorenom radnom mestu ili po veličini investicije.

Nekada je država po radnom mestu plaćala i po 10.000 evra, a sada će to biti najviše 7.000 evra, i to za devastirana područja s minimalnim ulaganjima od 250.000 evra. Privrednici koji pokreću proizvodnju, recimo, u okolini Beograda, Novog Sada ili Niša mogu da računaju na 3.000 evra po zaposlenom.

Za investiciju u Ljigu ili Ivanjici, koji su u kategoriji slabo razvijenih područja, firma može da dobije maksimum 6.000 evra po radnom mestu. Model je takav da što je razvijenije područje u koje se ulaže, to su iznosi koji se vode kao minimalna ulaganja veći, a podsticaji po radnom mestu manji.

Druga opcija je finansijska pomoć države na osnovu veličine investicije.

Ipak, investitori koji zaposle više od 200 radnika mogu da dobiju i dodatni podsticaj.

Tako neko ko pokreće proizvodnju vrednu 50 miliona evra od države može da dobije 25 miliona, a ako zaposli više od 200 radnika, ta sredstva se uvećavaju za još 10 odsto dvogodišnjih troškova za bruto plate.

Onaj ko zaposli više od 500 radnika dobiće dodatni podsticaj od 15 odsto, a za više od 1.000 radnika 20 odsto troškova za plate.

U odnosu na prethodne uredbe, sada su pooštreni kriterijumi za dobijanje pomoći, ali i kontrola.

Preduzeće koje želi da dobije državnu finansijsku injekciju mora da garantuje da će novozaposlenima isplaćivati platu koja je 20 odsto veća od minimalca. Uslov je da posluju najmanje tri godine i da u trajanju investicionog projekta povećavaju broj radnika. Kontrolu vrši Ministarstvo privrede.

Blic piše da iz Ministarstva privrede nisu dobili odgovor na pitanje da li je napravljena analiza dosadašnjih efekata podsticaja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
preduzetnici zaposlenost investitori podsticaj države uredba rast zaposlenosti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana