Tekst objavljen: 21.11.2013 16:15        


Čak 70% zaposlenih u Srbiji ne očekuje povišicu ove godine, dok polovina njih smatra da na poslu neće napredovati, pokazalo je regionalno istraživanje o stanju na tržištu rada koje je sprovedeno tokom proteklog onlajn sajma zapošljavanja - Virtualni dan karijera i znanja 2013 koji se istovremeno održava u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Dve trećine građana smatra da je veza ključna za posao

Rezultati istraživanja pokazali su i da kriza na tržištu rada najviše pogađa zaposlene u Bosni i Hercegovini, gde je skoro 50 odsto firmi zaposlenima smanjilo plate ili uručilo otkaz. Ipak, ako je suditi prema rezultatima, u Srbiji je na tržištu rada trenutno bolje nego u komšiluku.

Ko se boji otkaza (još)?

Kako je pokazalo istraživanje, skoro polovina zaposlenih u sve tri zemlje strahuje za svoje radno mesto, a isto toliko njih ne očekuje da će napredovati ove godine. Da li iz tih razloga ili činjenice da čak 70% ispitanika iz Srbije ne očekuje povišicu, poslodavce bi trebalo da zabrine podatak da polovina zaposlenih planira da menja posao ove godine. Ovi procenti su čak i nešto veći za Bosnu i Hercegovinu odnosno Hrvatsku.
Tokom proteklih godinu dana poslodavci u Srbiji su u najvećoj meri problem krize rešavali zamrzavanjem plata i ne zapošljavanjem novih radnika. Ipak, za razliku od Hrvatske gde je 40% poslodavaca zaposlenima smanjilo plate, odnosno BiH gde je isto učinila skoro polovina kompanija, u Srbiji je taj procenat manji – 29%.

U našoj zemlji takođe je bilo i manje otkaza nego u susedstvu, te je tek svaki treći poslodavac morao da smanji broj zaposlenih, dok je u Hrvatskoj i BiH isto učinilo 40% poslodavaca. Svega 15% zaposlenih u Srbiji izjavilo je da u njihovoj firmi krize nije bilo.

Zaposleni su takođe vrednovali i faktore koji su im najvažniji na radnom mestu i u sve tri zemlje na prvom su se našli međuljudski odnosi. Za razliku od kolega iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su novac stavili na treće mesto, u Srbiji visina plate je drugi najvažniji faktor, dok je priznanje za dobro obavljen posao treće na spisku.

Kako dobiti posao? Ili iskustvo ili veza?

Zbog krize na tržištu rada, ali i drugih faktora u Srbiji nažalost nije lako doći do posla. Zaposleni su odgovorili i na pitanje šta je po njihovom mišljenju ključno za dobijanje posla u Srbiji, a preko 60% njih složilo se da je veza i dalje na prvom mestu.

Radno iskustvo je takođe jednako bitno, što svakako predstavlja problem za mlade koji traže posao – početničke pozicije i prakse na kojima se stiče iskustvo su retke.

Na spisku su se još visoko kotirali i faktori poput znanja i veština, sreće, preporuka, ali i visoko obrazovanje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
posao karijera Srbija radnici zapošljavanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana