Tekst objavljen: 19.04.2022 12:10        


Zadovoljni smo nivoom pripremljenosti za sprovođenje zakona o e-fakturama, svi tehnički aspekta su pripremljeni, rekla je danas za Tanjug državni sekretar Ministarstva finansija Slavica Savičić

E-fakture startuju za manje od dve nedelje, poznat i rok za privatnike


Sa efakturama od 1. maja startuje javni sektor, a rok za ukupnu obaveznu primenu je 1. januar 2023. godine.

Obuke za primenu NALED i Ministarstvo finansija sprovode od septembra prošle godine a danas je završna održana u Beogradu.

Savičić kaže da je to prilika da kolege iz javnog sektora dobiju dodatne informacije u pokušaju da im se približi novi sistem koji za njih svakako startuje 1. maja.

Ona ističe da će zakoni o elektronskom fakturisanju i efiskalizaciji stubovi daljih reformi.

"Kroz zakon o e fakturama uspeli smo da zadovoljimo dugogodišnji zahtev privrede, da poslovanje bude transparentno, bolje brže i efikasnije. Uključili smo i javni sektor što će doprineti transparentnosti njihovog rada, i efikasnosti. To je bitna stvar kako za privredu tako i za državu", rekla je ona.

Savičić je podsetila da je 11. aprila krenula produkciona verzija sistema elektronskog fakturisanja, kada je prva faktura uspešno prošla kroz novi sitem.

"Suštinski što se sistema tiče - spremni smo. Demo verzija je takođe unapređena i dostupna je svima. Verujemo da što se tiče sistema efaktura tehnički ne bi trebalo da bude nikakvih problema. Kako vidimo ide jako dobro, veliki broj ljudi je već na produkcionoj verziji sistema", objasnila je ona.

Ističe da je značajno da je i privredi i javnom sektoru omogućeno da dve nedelje pre roka imaju pristup sistemu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Osnovni cilj uz transparentnost i efikasnost, je suzbijanje sive ekonomije, to su naši strateški ciljevi kojima težimo. Sisteme efiskalizacije i efaktura idu ka tome da imamo kontrolu nad sistemom, svih transakcija u Republici Srbiji, što će doprineti i budžetu ali bitno je da će i privredi olakšati poslovanje, što sa državom, što međusobno", poručila je Savičić.

Marko Danon iz NALED-a u izjavi za Tanjug istakao je da se ova organizacija dugo vremena zalaže za uvođenje ovog sistema koji uvodi više reda, i digitalizaciju u oblast elektronskog fakturisanja.

"Veliki je potencijalni značaj za privredu. Sa jedne strane digitalizuje se proces nadzora nad fakturisanjem u celoj privredi, a sa druge strane za državu je značajno jer ima unapređenu kontrolu - nadzor nad tim procesima", rekao je on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
e-fakture 1. maj prelazak na e-fiskalizaciju privatnici elektronske fakture

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana