Tekst objavljen: 07.12.2016 8:56        


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) emitovala je prvih 250 obveznica denominovinah u dinarima u vrednosti od 2,5 milijardi dinara, koje će biti iskorišćene za odobravanje dinarskih kredita, a guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković ocenjuje da to pokazuje poverenje EBRD u ono što je urađeno u Srbiji. 

EBRD emituje prve dinarske obveznice

Kako je rečeno na konferenciji za novinare u Narodnoj banci Srbije (NBS), prve obveznice EBRD-a u srpskoj valuti izdate su sa rokom dospeća od tri godine, odnosno dospećem 5.decembra 2019. i varijabilnom kamatom određenom kao tromesečni BELIBOR plus 0,4 procentna poena godišnje, a obračunavaju se i plaćaju kvartalno.

Svaka od 250 obveznica biće u denominovanom iznosu od 10 miliona dinara, a prodajna cena je 100 odsto iznosa definisane denominacije.

Obveznice će biti registrovane u Centralnom registru hartija od vrednosti i uključene na Prime listing Beogradske berze nakon registracije.

Guverner Narodne banke Srbije ( NBS) Jorgovanka Tabaković kazala je na konferenciji za novinare da se ove obveznice EBRD-a emituju pod pokroviteljstvom Rajfajzen banke , koja je kako je dodala, jedna od najuglednijih banaka na tržištu Srbije.

Ona je naglasila da očekuje veliko interesovanje za ove obveznice koje pokazuju poverenje EBRD-a u sve ono što je urađeno u Srbiji, odnosno poverenje koje je zasluženo ostvarenom niskom inflacijom, niskim kamatnim stopama i relativno stabilnim deviznim kursom.

"Ovo je rezultat ogromnog uloženog truda i znanja svih činioca u ekonomskom i političkom životu Srbije. Bez političke nema ni ekonomske sigurnosti", kazala je Tabakovićeva dodavši da je ovo početak jedne dobre prakse i da će dinari biti uobičajna valuta u kojoj će se u buduće razgovarati.
Ona je navela i da je kada je počela priča o dinarizaciji u Srbiji krediti u evrima činili 80 ošto, a da je sada oni čine 70 odsto svih kredita.

Direktor EBRD-a u Srbiji Danijel Berg kazao je da EBRD daje značajan doprinos jačanju tržišta kapitala u Srbiji uz pomoć svoje prve emisije dinarskih obveznica koja će unaprediti sposobnost te institucije da kreditira srpsku privredu u lokalnoj valuti.

Time će, kako je naglasio EBRD doprineti aktivnostima koje imajj za cilj povećanje dinarizacije finansijskih sistema u Srbiji.

On je najavio da se očekuje sa će u narednom periodu poveća kreditiranje u dinarima, odnosno da će 15 do 20 odsto kreditiranja EBRD-a u Srbiji biti u dinarima, a ne u evrima.

Berg je kazao da se vode aktivni razgovori sa zainteresovanima za ove obveznice i da se očekuje da prvi novac bude plasiran za dva do tri meseca.

Direktor sektora finansranja u EBRD-u Izabel Lauren kazala je da je ovaj projekat prekretnica za srpsko tržište i nastavak napora EBRD-a da smanji zavisnost zaduživanja u stranoj valuti u zemljama u kojima posluje, ali i da ohrabri zaduživanje u lokalnoj valuti.

Ona je navela da je EBRD već odobrio kredite u lokalnoj valuti na nekoliko tržišta i da nigde nisu konkurencija državi, koja je nezamenjiva, već da oni samo daju dodatne podsticaje za zaduživanje u lokalnoj valuti.

Predsednik Upravnog odbora Rajfajzen banke Zoran Petrović kazao je da je ta banka pokrovitelji izdavanja ovih obveznica EBRD-a a to znači da je preuzela rizik da će ih sve otkupiti ukoliko ne bude interesovanja investitora za njih.

On je naglasio da će trenutna likvidnost u domaćoj valuti toliko značajna i da tržište koje je dovoljno široko u Srbiji može sve da apsorbuje što se izdaje u dinarima.

Petrović je naveo i da je trenutno na jedan dinar ponude kredita u dinarima , tražnja 1,7 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinarske obveznice EBRD Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana