Tekst objavljen: 24.05.2015 11:28        


Evropska centralna banka (ECB) planira da u maju i junu privremeno poveća obim kupovine državnih obveznica, uzimajući u obzir uobičajeno letnje zatišje na finansijskim tržištima, izjavio je član Izvršnog odbora ECB-a, Benoa Ker.

ECB će u maju i junu povećati obim kupovine obveznica

"Svesni smo sezonskih obrazaca na tržištu i da je tradicionalni praznični period od sredine jula do avgusta obeležen znatno nižom tržišnom likvidnošću", izjavio je Ker na konferenciji u Londonu, prenosi agencija Frans pres.

"ECB i centralne banke ostalih članica evrozone uzimaju u obzir ovu činjenicu kada sprovode program kupovine državnih obveznica, zbog čega će ECB blago ubrzati svoju aktivnost kupovine u maju i junu, zadržavajući tako mesečni obim kupovine od prosečnih 60 milijardi evra", izjavio je Ker.

On je naveo i da bi ECB u septembru mogla povećati obim kupovine aktiva.

Kako podseća francuska agencija, ECB je u martu pokrenula takozvani program kvantitativnog labavljenja, u okviru kog će do septembra 2016. kupiti obveznice članica evrozone u vrednosti od 1,14 biliona evra.

Cilj ovog programa je upumpavanje likvidnosti u finansijski sistem i podizanje hronično niske stope inflacije u evrozoni, a ECB već veruje da njena politika daje rezultat i da stopa inflacije u zemljama, poput Nemačke i Francuske, postepeno raste.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina obveznica ecb evropska centralana banka evropske obveznice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana