Tekst objavljen: 27.03.2016 10:01        


Guverner francuske centralne banke Fransoa Vilroa de Galo je izjavio danas da su osporavane podsticajne mere Evropske centralne banke (ECB) proizvele opipljive rezultate, među kojima je i otvaranje na desetine hiljada radnih mesta u Francuskoj. 

ECB-ove mere stvorile 80.000 radnih mesta u Francuskoj

On je stao u odbranu ECB-ovih mera, namenjenih podizanju privrednog rasta i borbi protiv deflacije, poručujući da je program otkupa obveznica, poznatiji kao kvantitativno labavljenje, omogućio labavljenje uslova zaduživanja za kompanije u evrozoni, prenosi agencija Frans pres.

"Takve mere su takođe pomogle stimulisanju kreditiranja realne ekonomije", izjavio je on, dodajući i da su doprinele povećanju bruto domaćeg proizvoda Francuske za 0,3 procentna poena, na 1,1 odsto u 2015. godini.

"To predstavlja kreiranje oko 80.000 radnih mesta u ekonomiji", kazao je Vilroa de Galo novinarima.
ECB je iznenadila tržišta kada je 10. marta srezala referentnu kamatnu stopu na nula odsto, i proširila podsticaje, s ciljem borbe protiv niske inflacije i prigušenog privrednog rasta.

"Monetarna politika igra važnu ulogu u borbi protiv niske inflacije i pruža podršku ekonomskoj aktivnosti", kazao je francuski guverner, upozoravajući da je "rizičnije da centralne banke deluju prekasno nego prerano".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mere ecb ecb zaposleni porast zaposlenih

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana