Tekst objavljen: 27.03.2016 10:01        


Guverner francuske centralne banke Fransoa Vilroa de Galo je izjavio danas da su osporavane podsticajne mere Evropske centralne banke (ECB) proizvele opipljive rezultate, među kojima je i otvaranje na desetine hiljada radnih mesta u Francuskoj. 

ECB-ove mere stvorile 80.000 radnih mesta u Francuskoj

On je stao u odbranu ECB-ovih mera, namenjenih podizanju privrednog rasta i borbi protiv deflacije, poručujući da je program otkupa obveznica, poznatiji kao kvantitativno labavljenje, omogućio labavljenje uslova zaduživanja za kompanije u evrozoni, prenosi agencija Frans pres.

"Takve mere su takođe pomogle stimulisanju kreditiranja realne ekonomije", izjavio je on, dodajući i da su doprinele povećanju bruto domaćeg proizvoda Francuske za 0,3 procentna poena, na 1,1 odsto u 2015. godini.

"To predstavlja kreiranje oko 80.000 radnih mesta u ekonomiji", kazao je Vilroa de Galo novinarima.
ECB je iznenadila tržišta kada je 10. marta srezala referentnu kamatnu stopu na nula odsto, i proširila podsticaje, s ciljem borbe protiv niske inflacije i prigušenog privrednog rasta.

"Monetarna politika igra važnu ulogu u borbi protiv niske inflacije i pruža podršku ekonomskoj aktivnosti", kazao je francuski guverner, upozoravajući da je "rizičnije da centralne banke deluju prekasno nego prerano".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
mere ecb ecb zaposleni porast zaposlenih

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana