Tekst objavljen: 04.12.2015 9:30        


Evropska centralna banka (ECB) je blago podigla prognozu privrednog rasta evrozone za tekuću i 2017. godinu, jer će, kako je saošteno, domaća potrošnja, niske cene nafte i povećana potrošnja vlada na izbeglice, pružiti podsticaj rastu bruto domaćeg proizvoda. 

ECB podigla privredne prognoze za evrozonu

U tekućoj godini, privreda evrozone će, prema projekcijama ECB, porasti 1,5 odsto, u odnosu na ranije prognoziran rast od 1,4 odsto, dok u 2017. ECB očekuje rast privrede evrozone od 1,9 odsto u odnosu na prethodno projektovanih 1,8 odsto.

Projekcija rasta evrozone za 2016. je, međutim, ostala nepromenjena, odnosno iznosi 1,7 odsto, prenosi agencija Frans pres.

Predsednik ECB Mario Dragi poručio je da je banka preduzela mere dodatnog monetarnog labavljenja u evrozoni zato što su se dosadašnje mere pokazale uspešnim. "ECB čini više, jer program funkcioniše a ne jer je neuspešan", kazao je on.

Banka je danas prilagodila svoj program otkupa aktiva poznatiji kao kvantitativno labavljenje, produžavajući trajanje programa do marta 2017. i pristajući na kupovinu regionalnih i municipalnih obveznica denominovanih u evrima.

ECB je, pored toga, snizila projekcije inflacije u evrozoni, pa tako za 2016. prognozira stopu od 1,0 odsto u odnosu na prethodnih 1,1 odsto, a za 2017. godinu predviđa inflaciju od 1,6 odsto umesto ranijih 1,7 odsto.

Dragi je apelovao na članice evrozone da učine više kako bi poboljšale stanje u sopstvenim privredama. "Mere za unapređenje poslovnog okruženja, uključujući izgradnju adekvatne infrastrukture, ključne su za rast investicija, otvaranje novih radnih mesta i povećanje produktivnosti", kazao je on.

Na jučerašnjem sastanku, ECB je snizila kamatnu stopu na depozite na minus 0,30 odsto sa minus 0,20 odsto, u nastojanju da podstakne hronično nisku inflaciju u evrozoni. Istovremeno je dve ostale ključne kamatne stope zadržala na nepromenjenom nivou - referentnu kamatnu stopu na 0,05 osto, a graničnu kamatnu stopu na 0,30 odsto.

Rezanje kamata ima za cilj da podstakne banke da odobravaju više kredita, budući da moraju da plate da bi "parkirale" novac kod centralne banke. Mnogi tržišni igrači su, međutim, očekivali da će ECB srezati stopu još više, na minus 0,4 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ecb odluke ecb kamatna stopa referentna kamatna stopa evrozona inflacija u evrozoni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana