EUR 118,18 USD 95,86 CHF 102,25

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 22.02.18. :: 118.0868 rsd

Tekst objavljen: 19.08.2016 11:01        


Prvobitni efekti odluke Velike Britanije da istupi iz Evropske unije su uglavnom ograničeni na tu zemlju, uprkos velikoj neizvesnosti u pogledu toga li će takva odluka naštetiti globalnoj ekomiji u budućnosti, ocenili su zvaničnici Evropske centralne banke (ECB) na poslednjem zasedanju te institucije. 

ECB:Prvi efekti Bregzita ograničeni na Veliku Britaniju

Prema zapisniku sa ECB-ovog sastanka, održanog 21. jula, zvaničnici te finansijske institucije ocenili su da su finansijska tržišta prebrodila početni šok prouzrokovan ishodom britanskog referenduma, ali su izrazili zabrinutost u pogledu dugoročnog uticaja Bregzita po druge evropske zemlje, prenosi američka agencija AP.

Izlazak Britanije iz EU bi zahtevao ponovne pregovore o trgovinskim odnosima, što bi, kako su istakli zvaničnici, moglo potrajati godinama i stvoriti neizvesnost za preduzeća.

Američka novinska agencija podseća da je ECB na julskom sastanku ostala pri istim podsticajnim merama, koje uključuju mesečni otkup obveznica od 80 milijardi evra i referentnu kamatnu stopu od nula odsto.

Ostavi komentarPovezane teme:
ekonomija ecb engleska Bregzit