Tekst objavljen: 04.11.2016 15:58        


Cene benzina će od danas drastično porasti u Egiptu, nakon što je centralna banka u Kairu devalvirala nacionalnu valutu funtu, u sklopu nastojanja da stabilizuje domaću ekonomiju koja je pogođena manjkom deviza. 

Egipat povećao cenu benzina posle devalvacije funte

Benzin nižeg kvaliteta će od danas poskupeti za gotovo 50 odsto, na 2,35 egipatskih funti po litri, dok će benzin višeg kvaliteta poskupeti za trećinu, na 3,5 funti po litri, navodi se u saopštenju egipatskog ministarstva za naftu, koje je ovu meru najavilo kasno sinoć u sklopu širih finansijskih reformi, prenosi agencija Frans pres.

Vlada egipatskog predsednika Abdela Fataha Al-Sisija je pokrenula program mera štednje i traži milijarde dolara podrške iz inostranstva kako bi ispunila zahteve previđene 12 milijardi dolara vrednim zajmom dobijenim od Međunarodnog monetarnog fonda.

Devalvacija funte je već dugo na listi mera koje traže investitori i međunarodni kreditori, ali je izbegavanja u Kairu zbog straha da će podizanje cena izazvati nemire.

Egipatska funta je juče izgubila na vrednosti, pa se tako za dolar na zvaničnim tržištima moglo dobiti između 13,5 i 14 egipatskih funti, saopštilo je nekoliko banaka, što je znatno više u odnosu na prethodni kurs od 8,8 funti.

Egipat je imao poteškoća u podizanju nivoa deviznih rezervi tokom političke i ekonomske krize koja je usledila posle januara 2011. godine i nemira u kojima je došlo do svrgavanja Hosnija Mubaraka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Egipatska funta skok cene benzina proizvodnja nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana