Tekst objavljen: 29.01.2016 12:00        


Evropski investicioni fond (EIF) i ProCredit grupa su potpisali sporazum kojim će povećati kreditiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća (MSP), kao i malih preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom kroz InnovFin - EU finansijski fond za inovatore, inicijativu koju podržava Evropska komisija.

EIF i ProCredit kreditiraju mala i srednja preduzeća

Novi sporazum omogućava ProCredit grupi da finansira inovativna preduzeća iz ukupnog budžeta od 250 miliona evra, preko ProCredit banaka u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumuniji i Srbiji. Prednost za ove banke leži u mogućnosti korišćenja garancije, koju im obezbeđuje EIF, a koju podržava Horizont 2020 - Okvirni program EU za istraživanje i inovacije.

Ovo je prvi sveobuhvatni garantni potpis InnovFin SME-a, koji pokriva ove države i omogućava pomenutim ProCredit bankama da ponude inovativnim preduzećima dodatno kreditiranje po povoljnim uslovima.

Pjer Luiđi Žilber, izvršni direktor EIF-a, izjavio je: „Zadovoljan sam zbog potpisivanja InnovFin SME garantnog sporazuma sa ProCredit grupom, a sve za dobrobit inovativnih preduzeća. I ranije smo sarađivali sa ProCredit grupom i uvereni smo da će ona moći da podrži inovativna i preduzeća u razvoju, kojima je potrebno finansiranje.

“ Karlos Moedas, evropski komesar za istraživanje, nauku i inovacije rekao je: „Kreditni ugovor potpisan danas, koji je podržala EU, namenjen je MSP i malim preduzećima sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u državama članicama EU i kao i u državama koje su uključene u program Horizont 2020 u jugoistočnoj Evropi.

Njegov cilj je da pomogne jačanju investicija u inovativne kompanije radi promovisanja zapošljavanja i razvoja.“ Borislav Kostadinov, član Upravnog odbora ProCredit Holdinga, dodao je:  „Ponosni smo što je ProCredit prva bankarska grupa, koja je potpisala sveobuhvatni InnovFin SME garantni sporazum za svoja poslovanja u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumuniji i Srbiji. To će podstaći inovativne ideje i investicije naših klijenata i tako im omogućiti da povećaju svoju konkurentnost. Kao vodeća „matična banka“ za mala i srednja preduzeća u ovom regionu znamo da su moderna tehnologija, inovativno razmišljanje i usmerenost ka zaštiti životne sredine glavni faktori za budući razvoj. Ovo se odnosi kako na naše klijente, tako i na naše bankarsko poslovanje.“

Cilj InnovFin SME garantnog sporazuma je da podstakne banke ili druge finansijske institucije da kreditiraju MSP i mala preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom (preduzeća sa manje od 500 zaposlenih), kojima su potrebne investicije i/ili poslovni kapital za istraživanje, razvoj i inovacione aktivnosti, a sve uz finansijsku podršku EU.

EIF odabira finansijske institucije na osnovu poziva za iskazivanje zainteresovanosti za finansijske posrednike širom Evrope.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
eif banka procredit Krediti za malu privredu krediti za preduzeća krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana