Tekst objavljen: 29.01.2016 12:00        


Evropski investicioni fond (EIF) i ProCredit grupa su potpisali sporazum kojim će povećati kreditiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća (MSP), kao i malih preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom kroz InnovFin - EU finansijski fond za inovatore, inicijativu koju podržava Evropska komisija.

EIF i ProCredit kreditiraju mala i srednja preduzeća

Novi sporazum omogućava ProCredit grupi da finansira inovativna preduzeća iz ukupnog budžeta od 250 miliona evra, preko ProCredit banaka u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumuniji i Srbiji. Prednost za ove banke leži u mogućnosti korišćenja garancije, koju im obezbeđuje EIF, a koju podržava Horizont 2020 - Okvirni program EU za istraživanje i inovacije.

Ovo je prvi sveobuhvatni garantni potpis InnovFin SME-a, koji pokriva ove države i omogućava pomenutim ProCredit bankama da ponude inovativnim preduzećima dodatno kreditiranje po povoljnim uslovima.

Pjer Luiđi Žilber, izvršni direktor EIF-a, izjavio je: „Zadovoljan sam zbog potpisivanja InnovFin SME garantnog sporazuma sa ProCredit grupom, a sve za dobrobit inovativnih preduzeća. I ranije smo sarađivali sa ProCredit grupom i uvereni smo da će ona moći da podrži inovativna i preduzeća u razvoju, kojima je potrebno finansiranje.

“ Karlos Moedas, evropski komesar za istraživanje, nauku i inovacije rekao je: „Kreditni ugovor potpisan danas, koji je podržala EU, namenjen je MSP i malim preduzećima sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u državama članicama EU i kao i u državama koje su uključene u program Horizont 2020 u jugoistočnoj Evropi.

Njegov cilj je da pomogne jačanju investicija u inovativne kompanije radi promovisanja zapošljavanja i razvoja.“ Borislav Kostadinov, član Upravnog odbora ProCredit Holdinga, dodao je:  „Ponosni smo što je ProCredit prva bankarska grupa, koja je potpisala sveobuhvatni InnovFin SME garantni sporazum za svoja poslovanja u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumuniji i Srbiji. To će podstaći inovativne ideje i investicije naših klijenata i tako im omogućiti da povećaju svoju konkurentnost. Kao vodeća „matična banka“ za mala i srednja preduzeća u ovom regionu znamo da su moderna tehnologija, inovativno razmišljanje i usmerenost ka zaštiti životne sredine glavni faktori za budući razvoj. Ovo se odnosi kako na naše klijente, tako i na naše bankarsko poslovanje.“

Cilj InnovFin SME garantnog sporazuma je da podstakne banke ili druge finansijske institucije da kreditiraju MSP i mala preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom (preduzeća sa manje od 500 zaposlenih), kojima su potrebne investicije i/ili poslovni kapital za istraživanje, razvoj i inovacione aktivnosti, a sve uz finansijsku podršku EU.

EIF odabira finansijske institucije na osnovu poziva za iskazivanje zainteresovanosti za finansijske posrednike širom Evrope.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
eif banka procredit Krediti za malu privredu krediti za preduzeća krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana