Tekst objavljen: 07.06.2022 14:55        


„Epl" će morati da promeni konektor na svojim „ajfon" uređajima koji se prodaju u Evropi do 2024. godine, pošto su se zemlje i zakonodavci EU dogovorili o jedinstvenom portu za punjenje mobilnih telefona, tableta i kamera

"Epl" izgubio bitku, u EU se uvodi jedan punjač za sve telefone

To je prvi sporazum takve vrste u svetu i usledio je nakon što kompanije nisu uspele da se dogovore oko zajedničkog rešenja. Evropska komisija se zalagala za jedan port za punjenje mobilnih uređaja pre više od jedne decenije, prenosi Rojters.

Korisnici „ajfon" i „android" telefona dugo su se žalili da moraju da koriste različite punjače za uređaje. Prvi se puni pomoću „jaltning" kabla, dok se uređaji zasnovani na „android" sistemi napajaju pomoću USB-C konektora.

Polovina punjača prodatih sa mobilnim telefonima u 2018. imala je USB mikro-B konektor, dok je 29 odsto imalo USB-C konektor, a 21 odsto „jaltning" konektor, prema studiji Komisije iz 2019.

„Dogovor koji smo jutros sklopili doneće potrošačima oko 250 miliona evra uštede. Takođe će omogućiti da se pojave i sazreju nove tehnologije kao što je bežično punjenje, a da se ne dozvoli da inovacije postanu izvor fragmentacije tržišta i neprijatnosti za potrošače", saopštio je evropski komesat za industriju Tijeri Breton.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prema njegovim rečima, do jeseni 2024. USB-C će postati zajednički priključak za punjenje za sve mobilne telefone, tablete i kamere u EU, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta.

Evropska komisija je 2021. godine predložila da USB tipa C bude zajednički ulaz za sve elektronske uređaje.

Komisija je tada poručila da nema cilj da naudi „Eplu" i da je odluka doneta jer kompanije, uprkos desetogodišnjim razgovorima, nisu uspele da se dogovore o zajedničkom rešenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
punjači za mobilne telefone apple evropska unija android punjač

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana