Tekst objavljen: 11.10.2013 15:30        


Posle poraza u Mađarskoj, Erste banka razmatra kupovinu dodatnih banaka na Balkanu, tvrdi bečki ekonomski dnevnik Virtšaftsblat i navodi da se Erste grupacija približava svom cilju da na Balkanu dobije dalje na uticaju.

Erste banka se sprema da kupuje banke u regionu

Njena sestrinska hrvatska banka dala je najbolju ponudu za državnu Hrvatsku poštansku banku (HPB).

Hrvatska vlada, koja želi da privatizuje svoj udeo od 99,13 odsto, potvrdila je ponudu Erste banke u visini od 130,2 miliona evra, odnosno 149,51 evro po deonici. Mađarska OTP banka ponudila je između 92 i 118 miliona evra.

Dugo se spekulisalo da bi Erste mogla otkupiti sestrinske banke Hipo Alpe Adria na Balkanu, ali je Erste zvanično potvrdila interesovanje samo za Hipo Srbija.

Šef Erste Andreas Trajhl rekao je krajem prošlog meseca, prilikom posete Crnoj Gori, da Erste "ima apetit i za nešto više".

- Verujem da austrijska vlada želi da proda kompletnu grupaciju, a ne pojedinačne banke. Međutim mislim da naša uprava u Crnoj Gori može voditi daleko veću banku, ako se ponude mogućnosti - kazao je on tokom boravka u Crnoj Gori.

Neimenovana portparolka Erste je austrijskom dnevniku kazala da se ta izjava nije odnosila na Hipo banku. - Crna Gora je naša najprofitabilnija sestrinska banka i nije pripremljena samo na organizovani rast, već i na kupovinu - kazala je ona ne navodeći konkretne ciljeve kupovine.

Ukoliko bi Erste otkupila Poštansku banku Hrvatske ona bi postala druga najveća banka u toj državi sa udelom na tržištu od 18 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
erste banka banke bankarsko tržište bankarski sektor prodaja banke kupovina banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana