Tekst objavljen: 05.04.2017 15:36        


Evropski parlament usvojio je danas strože propise koji imaju za cilj da spreče ponavljanje Folksvagenovog (VW) skandala sa manipulacijama emisijama štetnih gasova. Za nacrt zakona, koji će pojačati kontrolu Brisela i omogućiti izricanje kazne automobilskim proizvođačima u iznosu do 30.000 evra po vozilu, glasalo je 585 poslanika, dok je njih 77 bilo protiv, prenosi agencija Rojters.

EU će moći da kazni automobilske kompanije

"Nove mere će na kraju ukloniti dizel automobile sa puteva. Dizel vozila neće nestati iznenada, ali, posle ovogodišnjeg rada, prilično sam uverena da će nestati mnogo brže nego što možemo zamisliti", izjavila je evropska komesarka za industriju Elžbieta Bjenkovska.

Prema novom nacrtu zakona, automobilske kompanije više neće direktno vršiti uplate agenciji za testiranje, a članice EU će morati da finansiraju centre za testiranje izduvnih gasova.

Zvanični Brisel će, takođe, dobiti ovlašćenje da sprovede kontrole vozila i da odredi kaznu u slučaju prekršaja.

Ovaj zakon, međutim, tek treba da bude finalizovan u pregovorima evropskih parlamentaraca, EK i zemalja članica.

Kao odgovor na skandal sa VW-om iz septembra 2015. godine, koji je u svojih 11 miliona automobila širom sveta instalirao softver za manipulacije emisijama štetnih gasova, Evropska komisija je predložila izmenu propisa u vezi načina na koji se licenciraju i testiraju vozila u EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
auto dizel EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana