Tekst objavljen: 20.06.2020 11:00        


EU je obezbedila ukupno 2.5 miliona evra bespovratnih sredstava za 112 mikro i malih preduzeća iz jugoistočne i jugozapadne Srbije koja će između ostalog otvoriti i 230 novih radnih mesta

EU obezbedila novac za 112 mikro i malih preduzeća iz Srbije

Novac je namenjen za nabavku nove opreme, koja će preduzećima omogućiti da unaprede proizvodnju i povećaju broj radnih mesta, a sve to uz podršku EU, u okviru EU PRO Drugog javnog poziva.

Prioritet je dat firmama koje zapošljavaju socijalno ugrožene grupe, kao i preduzećima u ruralnim područjima i dobiće između 10.000 i 30.000 evra.

Brzorastuća i izvozno orijentisana preduzeća i preduzetnici mogli su aplicirati i za 70.000 evra.

Predviđeno je bilo da aplikant obezbedi učešće u investiciji od minimalno 20 odsto, odnosno 30 odsto ako aplicira za bespovratna sredstva veća od 30.000 evra.

Mikro i mala preduzeća u Srbiji čine 99 odsto svih registrovanih poslovnih objekata i zapošljavaju dve trećine svih radnika, a čak 60 odsto nacionalnog BDP-a potiče od te vrste preduzeća, podsećaju iz EU info centra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

EU na taj način novcem pomaže Srbiji da ostvari ciljeve povećanje konkurentnosti srpskih preduzeća, razvijanje novih proizvoda, otvaranje novih radnih mesta, kao i osnivanje novih preduzeća i unapređenje postojećih.

Program EU PRO doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije sa ukupno 25 miliona evra.Uz to, ta preduzeća će sprovesti društveno-odgovorne aktivnosti i tako podržati sugrađane, ranjive grupe, decu, ali i lokalne manifestacije i sportske klubove i sprovesti akcije zaštite životne sredine.

EU PRO je aktivan u 99 opština na jugoistoku i jugozapadu Srbije, gde je do sada realizovano 350 projekata, vrednih skoro 20 miliona evra.

Kroz EU PRO Prvi javni poziv za nabavku opreme i uvođenje usluga za preduzetnike odobreno je 106 projekata u vrednosti od 2,1 miliona evra.EU je u srpsko preduzetništvo uložila 200 miliona evra. Inovacije, razvoj i istraživanje oblasti su kojima je namenjeno 30 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mikro i mala preduzeća pomoć preduzetnicima evropska unija EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana