Tekst objavljen: 27.03.2019 15:36        


Prema rečima stručnjaka iBroker Antoni Castel Insituta, sa štednjom ili unosnim investicionim potezima trebalo bi započeti već sa prvom platom. Bez obzira na činjenicu da nam se odlazak u penziju tada čini dalekim. Analitičari su tako osmislili nekoliko saveta uz pomoć kojih možete pametno investirati u svoju budućnost.

Evo kada je najbolje da počnete sa štednjom

Kako tumače, dvadesete su najbolje godine za rizična ulaganja jer u toj životnoj dobi nema nekih većih odgovornosti poput porodice, velikih kredita i slično.

Isto tako, u toj životnoj dobi osobe se lakše nose sa promenama i rizicima.

Tridesete, analitičari tvrde, najbolje su za raspodelu novca.

Kako kažu, u tridesetim vaša primanja će rasti. Stoga, ako uspete da održite godišnji prinos od oko 5 odsto, na osnovu činjenice da možete da ostvarite veće doprinose, vaša štednja bi trebalo eksponencijalno da raste.

Stručnjaci sugerišu da ćete u toku ove faze života i sledeće biti u mogućnosti da uštedite najviše novca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U četrdesetim, ako želite da investirate, stručnjaci savetuju da pogledate kompanije sa nešto defanzivnijim pristupom i dobrim prinosom od dividendi.

U pedesetim bi vaš glavni cilj trebalo da bude očuvanje kapitala. "Kada se približite penziji, važno je sačuvati kapital", kaži stručnjaci.

Tokom poslednjeg perioda pre penzionisanja, većina stručnjaka za upravljanje bogatstvom slaže se da je cilj da se nastavi sa davanjem doprinosa - međutim, vaš glavni fokus bi trebalo da bude jednostavno da ne izgubite sve što ste već uspeli da uštedite.

2 komentara

  1. User image
    Reaktor 02.06.2019 0:38

    I tako štediš i štediš i na kraju crkneš i onda ti i ne treba to što si štedeo. Sve se više pitam da li su pametniji oni što troše i ono što nemaju pa crknu pre nego što vrate pola dugova.

  2. User image
    Reakcija 17.09.2019 14:10

    :)
    Bolje ziveti 100 godina kao milioner, nego 1 dan u bedi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investicioni potezi novac od dividende

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana