Tekst objavljen: 01.04.2014 10:00        


Usluga prenosa broja u fiksnoj telefoniji, odnosno zamena operatora uz zadržavanje postojećeg broja, moguća je od danas po ceni od 165 dinara bez PDV-a koja se plaća operatoru kod kog se prelazi.

Evo kako zameniti fiksnog operatera za samo 165 dinara

Procedura je sledeća: svaki korisnik dolazi kod operatora kod koga želi da pređe i podnosi zahtev, koji se potom prosledi u centralnu bazu. Baza nakon provere vraća informaciju da li taj broj može ili ne može da se prenese.

Prema Pravilniku o prenosu broja u fiksnoj telefioniji, oko 700.000 korisnika ADSL veze neće moći da uz telefonski broj prenesu i taj internet priključak. Od oko tri miliona vlasnika fiksnih telefona u Srbiji, broj ipak neće moći da prenese ni oko 540.000 korisnika Telekoma Srbije jer se njihovi brojevi nalaze na zastarelim, analognim centralama.
Pretplatnik koji je izvršio prenos broja, ne može ponovo da traži prenos istog broja dok ne prođe šest meseci. Takođe, pretplatnik od operatora kod koga se prebacuje ne može da zahteva prenošenje dodatnih usluga koje je imao kod prethodnog operatora.

Podnošenje zahteva za prenos broja smatra se zahtevom za raskid ugovora između pretplatnika i dotadašnjeg operatora, a ugovor se raskida u trenutku isključenja broja iz prethodne mreže.

Operator primalac broja dužan je da plati naknadu u iznosu od 1.000 dinara bez PDV-a operatoru davaocu broja po izvršenom prenosu broja, osim u slučaju kada je zahtev za prenos broja pridružen zahtevu za potpuni raščlanjeni pristup lokalnoj petlji i kada ova naknada iznosi 500 dinara.

Protokol o implementaciji Pravilnika o prenosivosti broja u javnim telefonskim mrežama na fiksnoj lokaciji potpisali su 3. marta predstavnici Republičke agencija za elektronske komunikacije (RATEL) i operatora - Telekom Srbija, Telenor, SBB, IKOM, Invest Inženjering, Beogrid, Knight Development Support i JET TV.
Prema članu 17. Pravilnika, operatori ne mogu pozive prema prenetim brojevima naplaćivati više od poziva prema neprenetim brojevima u istoj telefonskoj mreži, koji se upotrebljavaju za pružanje istih telefonskih usluga.

Takođe, Ugovorom o interkonekciji operatori ne mogu odredjivati veće cene za pozive prema prenetim brojevima, u odnosu na pozive prema neprenetim brojevima, koji se upotrebljavaju za pružanje istih telefonskih usluga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fiksna telefonija fiksni telefon telefonija telefoniranje telefoni telefon operateri prenos broja Srbija potrošači prava potrošača zaštita potrošača

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana