Tekst objavljen: 10.02.2014 10:27        


Među visoko obrazovanim građanima najduže na posao čekaju lekari opšte medicine, stomatolozi, ali i stručnjaci poput organizatora automatske obrade podataka, koji na prvo zaposlenje prosečno čekaju i duže od šest godina, pokazali su podaci Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ).

Evo ko u Srbiji danas najduže čeka na zaposlenje

U Srbiji ima 769.546 nezaposlenih, od čega 27, 2 odsto, odnosno 209. 202 čine mladi. Od ukupnog broja nezaposlenih 245.406 čine nekvalifikovani i polukvalifikovani radnici, a oko 78.000 visoko obrazovani- tačnije 10, 14 odsto od ukupnog broja nezaposlenih.

Podaci sajta za zapošljavanje Infostud pokazali su da je na osnovu oglasa objavljenih na tom sajtu u toku 2012. godine najviše oglasa bilo u oblasti trgovine, prodaje, a onda i administracije, računovodstva, IT industrije, potom ekonomije, a za stručnjake iz saobracahaja (logistika), menadžmenta, medijima, oblasti ljudskih resursa. Kao i prošle godine, IT beleži rast u odnosu na druge kategorije kada se radi o ponudi radnih mesta, medutim, broj prijava na ove oglase još uvek nije dovoljno velik da zadovolji potrebe tržišta.
Kada je reč o strukama, podaci pokazuju da među licima sa završenim akademskim studijama i fakultetom na posao duže od 6,5 godina čekaju organizatori automatske obrade podataka, približno i lekari opšte medicine, a 5, 8 godina na posao čekaju stomatolozi, 5, 5 godina profesori opštenarodne odbrane i društvene samozaštite, kao i organizatori ekonomskog poslovanja.

Više od četiri godine nezaposleni su organizatori zaštite na radu, istoričari umetnosti, inženjeri geologije, metalurgije, dok skoro četiri godine na posao čekaju politikolozi, prenosi Tanjug.

Među građanima sa završenom višom školom, više od šest godina na posao čekaju organizator nabavnih i prodajnih poslova, a više od pet godina organizator rada, operativni programer automatske obrade podataka, tehnolog zaštite na radu, nastavnik razredne nastave, statističari, inženjeri PTT saobraćaja, operativni turistički organizator, viši socijalni radnik i mašinski inženjer-konstruktor.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Među onima sa završenom srednjom školom, koji čine i najveći deo nezaposlenih, više od sedam godina bez posla su rukovaoci hemijskih uređaja i mašina, veterinarski laboranti, prodavci mešovite robe....

Ako se posmatra ponuda posla, najlošija situacija bila kod zanimanja kao što su bibliotekar, inženjer grafičke tehnologije, lift monter, snimatelj, procenitelj rizika, inženjer šumarstva, a ništa lakše nije bilo ni inženjerima zaštite bilja, kao i stjuardesama, pokazali su podaci Infostuda.
Nešto manje od sedam godina u proseku zaposlenje čekaju oni koji se bave specifičnim zanimanjima, poput tehničara pletenja, predenja, kao i poštari, navodi Tanjug a prenose domaći mediji.

Prema podacima NSZ, među svršenim srednjoškolcima u dužem vremenskom periodu beleži se nešto veća potražnja za operaterima na CNC mašinama, a traženi su i autotroničari, mehatroničari, knjigovođe, računovođe, zanimanja u oblasti nege starih i zdravstvene negovateljice, medicinska sestra-specijalista instrumentiranja i kozmetičari...

Tražena zanimanja su i elektrotehničar elektronike, elektrotehničar računara, elektrotehničar računarskih mreža i telekomunikacija, tehničar mehatronike, tehničar za biotehnologiju, tehničar za kompjutersko upravljanje, radnik na obezbeđenju - tehničar obezbeđenja, dodaje se u tekstu agencije Tanjug.

Sa završenom višom školom i fakultetom najtraženiji su inženjeri elektrotehnike, IT stručnjaci, inženjeri elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, matematičari, nastavnici stranih jezika, lekari s odgovarajućim specijalizacijama (anesteziolozi, kardiolozi, oftalmolozi, ginekolozi...), farmaceuti, stručnjaci za finansije, odnosno računovođe.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
posao traženje posla nezaposleni nezaposlenost Srbija profesije obrazovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana