Tekst objavljen: 17.12.2013 13:00        


Veštine programiranja su, sudeći po oglasima za posao objavljenim tokom 2013. godine, bile najtraženije u Srbiji u oblasti IT-ja, pokazala je analiza koju je uradila Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS.

Evo koje su najtraženije IT veštine u 2013. u Srbiji

U svim oglasima u kategoriji IT-ja, objavljenim na portalima poslovi.infostud.com i www.poslovi.rs u periodu do decembra 2013, najčešće su bile tražene veštine poznavanja programskih jezika.

Najzastupljeniji su bili Java i PHP, koji su zajedno bili prisutni u više od polovine objavljenih oglasa vezanih za posao u oblasti programiranja. Sa druge strane, izgleda da su Delfi programeri otišli u zaborav. Poznavanje Pascal programskog jezika kojim se oni bave pojavilo se u svega 10 oglasa tokom 2013. godine.


Foto: Promo/ Link group

Zanimljivo je da se ovakva situacija u Srbiji poklapa sa listom najtraženijih IT veština koju je za američko tržište izbacio Computerworld.com. Programiranje je bilo top IT veština u Americi i za 2013. i 2014. godinu.

Broj poslova u oblasti IT-ja se konstantno povećava iz godine u godinu. U prethodnoj godini, broj oglasa u ovoj oblasti skočio je za neverovatnih 80%, a u 2013. godini trend porasta se nastavlja i broj se povećao čak za petinu, pokazuju podaci portala Infostud. Generalno, kada se prate najtraženije IT veštine i znanja za određene poslove u oblasti IT-ja, primećuje se da se njihov ukupan broj povećava kako se približava kraj godine, što pokazuje da će se takav trend rasta potražnje nastaviti i u narednoj godini.
Kada je reč o skript i opisnim jezicima, koji su bili nešto manje zastupljeni od programskih, najtraženiji su bili HTML i JavaScript.

Najviše poslova u ponudi je podrazumevalo poznavanje HTML-a, koji se našao u preko 1.000 raspisanih pozicija u ovoj oblasti. Ipak, postaju traženi i neki drugi jezici.

- Iako su HTML i JavaScript najpopularniji, neki u ovom trenutku manje zastupljeni jezici sve više prodiru na tržište. Recimo, primećuje se da potražnja za jezicima kao što su Python i Ruby polako raste, iako ova dva jezika do sada nisu bila toliko eksploatisana – dodaje profesorka Svetlana Anđelić.

Što se tiče znanja i veština vezanih za poznavanje određenih tehnologija, potražnju za poznavanjem određenih veština diktiraju i trendovi na tržištu.

Foto: Promo/ Link Group

-Do sada je najtraženiji bio ASP.NET, kao tehnologija koja se koristila za razvoj veb-aplikacija. Jasno je uočljivo da se od avgusta meseca potražnja za programerima mobilnih aplikacija znatno povećala, tako da su u drugoj polovini godine u većoj meri bili traženi poznavaoci Android i iOS tehnologija. Ova pojava je u skladu sa potrebama na tržištu, gde sve više dominiraju mobilni uređaji i tablet računari. Predviđam da će taj trend nastaviti da raste i u toku naredne godine – objašnjava Svetlana Anđelić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
it industrija IT kompanije informatičari informatičke kompanije Srbija posao traženje posla profesije karijera

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana