Tekst objavljen: 15.10.2013 11:45        


Prosečna porodica u toku jednog meseca samo na provizije za plaćanje računa potroši najmanje 300 dinara. Minimalna provizija pojedinih banaka za obradu samo jednog računa ide i do 150 dinara, a kako ih u toku meseca prosečno platimo sedam, pogrešno izabrano mesto za njihovo plaćanje može da nas košta čak 1.000 dinara mesečno.

Evo koliko vas mesečno košta samo plaćanje računa

Najčešći iznos provizije koju uzimaju banke je 60 dinara, dok je naknada nešto niža za one koji u toj banci imaju otvoren račun. Na veće uplate banke uzimaju proviziju od 0,3 do 1,5 odsto od ukupnog računa.

Većina banaka ne naplaćuje dodatne provizije, ili uzima petnaestak dinara ako se struja, telefon i grejanje plaćaju putem interneta, a provizija se može zaobići i kada idu i trajni nalozi, kada banku preko koje primate platu obavežete da određenog dana u mesecu sa vašeg računa skine određeni iznos na ime izmirenja računa.

Kako mali procenat građana Srbije koristi internet, a još manje ih ima redovne prihode po tekućim računima, većina je osuđena na - čekanje pred šalterima, a iako ih ima najviše, u dužini redova ispred šaltera prednjači pošta.


Provizija se na šalterima pošte ne naplaćuje za račune Infostana, dok se za svaku uplatu do 3.500 građanima uzima 35 dinara, što je duplo manje od minimalnog iznosa koji prisvajaju banke. Za račune do 600.000 dinara, zaračunava se provizija od jedan odsto od iznosa uplate, a za sve iznad toga Pošta ima fiksnu tarifu od 6.000 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
računi plaćanje računa plaćanje računa u banci plaćanje komunalija komunalije banke naknade, provizije provizija tarifa banke, provizija bankarski troškovi bankarska tarifa Srbija potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana