Tekst objavljen: 25.08.2014 9:00        


Ukoliko vam se desi da bankomat ne isplati novac, a račun vam ipak bude zadužen, problem bi po pravilu trebalo da rešite za dan. Kada se desi da na bankomatu ne podignete novac a dobijete obaveštenje da je obavljena isplata ili to vidite na izvodu, potrebno je da što pre podnese reklamaciju.

Evo šta da radite kada vam bankomat "ukrade" novac

Novac koji vam je skinut sa računa a nije isplaćen biće vraćen na račun nakon rešene reklamacije. Krajnji rok za prijavu je, u zavisnosti od banke, od 30 dana od datuma zaduženja, koliko je u Rajfajzen banci, 45 dana u Komercijalnoj i Inteza banci, dok je u Eurobanci čak 90 dana. Što pre prijavite, to će pre biti ispravljena greška.

2.000 dinara za lažnu reklamaciju
Kada se nakon pažljivih i detaljnih provera ustanovi da je klijent ipak podigao novac sa bankomata, a podneo je reklamaciju u kojoj tvrdi da nije podigao novac, to se smatra neopravdanom ili neosnovanom reklamacijom koja se plaća oko 2.000 dinara.
- Reklamaciju građanin može da podnese lično u najbližoj ekspozituri banke, ili pozivom kontakt centra. Ukoliko se klijent obrati banci telefonom, posle toga je u obavezi da u ekspozituri banke popuni predviđeni obrazac za reklamaciju - kaže za “Blic” Irena Jevtić, direktor sektora Komercijalne banke.

Bez obzira na to da li je sporna transakcija nastala na bankomatu matične banke ili neke druge banke, reklamacija se podnosi banci koja je izdala karticu.

- U slučaju da je reč o drugoj banci, oni šalju zahtev za povraćaj novca klijenta banci gde se dogodio problem i ta banka onda klijentu isplaćuje novac na tekući račun. Ako se to dogodilo u matičnoj banci, klijent odmah može da uđe u ekspozituru, prijavi šta se dogodilo i najkasnije u roku od 24 sata novac će biti dostupan na tekućem računu - objašnjavaju u Eurobanci.

Ako se to desi u inostranstvu, rok za rešenje reklamacije je 45 dana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

 1. User image
  sasa 23.09.2014 13:45

  koja su moja prava, posto sam siguran i imam dokaz da je banka skinula novac sa racuna i ako transakcija nije izvrsena.Dali je banka duzna da vrati skinut iznos sa kamatom .Koji je rok za vracanje .

 2. User image
  Aca 29.10.2014 15:16

  Ako imaš dokaz onda sa ti dokazom u banku. Mora da ti vrati pare ako je greška banke ali ako ustanove da si ti neosnovano podneo reklamaciju onda mogu da da ti naplate i to.
  To su banke druže.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zaštita klijenata banke prava klijenta banke klijenti banke klijent banke banke kartica kartice bankomati bankomat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana