Tekst objavljen: 06.04.2015 13:03        


Vrednost evropske zajedničke valute u odnosu na dolar u porastu je četvrti dan zaredom, u svetlu očekivanja da će Grčka ove nedelje otplatiti tranšu kredita Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Evro jača, tržišta veruju da će Grčka otplatiti dug

Evro je ojačao u odnosu na 11 od 16 najvećih svetskih valuta nakon što je, tokom vikenda, zamenik grčkog ministra finansija Dimitris Mardas izjavio da će Atina 9. aprila otplatiti MMF-u tranšu zajma vrednu 450 miliona evra, piše njujorška agencija "Blumberg".

Dolar je, sa druge strane, bio u padu tri uzastopna dana pošto je prošlonedeljni izveštaj o zapošljavanju pokazao da je u najvećoj svetskoj privredi u martu otvoren najmanji broj novih radnih mesta još od decembra 2013.

"Tržišta veruju da će Grci otplatiti dug MMF-u. Ukoliko to učine, to će biti dobra vest i za evro", smatra strateg singapurske kompanije TD sekjuritiz, Prašant Nevnaha.

Evro je danas u Londonu ojačao 0,1 odsto, na 1,0976 dolara, a njegov četvorodnevni rast iznosio je 2,3 odsto.
Stručnjaci EU i MMF-a proučavaju plan reformi koji je prošlog meseca predložio premijer Grčke Aleksis Cipras u nastojanju da obezbedi isplatu 7,2 milijarde evra vredne tranše kredita iz paketa pomoći, čija je ukupna vrednost 240 milijardi evra.

Međutim, do postizanja dogovora s kreditorima, Grčka ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći.

Vlada u Atini se nada da će uskoro dobiti "zeleno svetlo" za dostavljenu listu reformi, čime bi joj bilo odblokirana preostala sredstva iz paketa pomoći, da bi izbegla bankrot i uspela da isplati plate i penzije.

Analiza "Blumberga" je pokazala da je evro od početka godine oslabio 5,7 odsto, u svetlu programa kupovine obveznica zemalja evrozone kog je pokrenula Evropska centralna banka i zabrinutosti investitora da će Grčka zbog finansijskih problema biti primorana da napusti monetarnu uniju.
Dolar je, sa druge strane, ojačao 5,1 odsto, a jen 5,8 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
reforme grčke MMF grčka ekonomija grčki dug Grčka paket pomoći

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana