Tekst objavljen: 11.08.2016 11:02        


Odluka o kreiranju jedinstvene valute bez institucija koje bi omogućile njeno funkcionisanje bila je fatalna po evrozonu, kaže dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Džozef Stiglic, dodajući da "evrozona sada mora da odbaci evro kako bi preživela". 

Evro je "rođen" sa manom

U svojoj knjizi "Evro: Kako zajednička valuta ugrožava budućnost Evrope", koja izlazi sledeće nedelje, Stiglic piše da je evrozona "rođena" sa nedostatkom i da je osuđena na kolaps, osim ukoliko ne sprovede velike promene na planu zajedničke valute.

"Evro je često opisan kao loš brak. Loš brak je kada dva partnera, koji nikada nisu trebali da budu zajedno, daju zavete koji su navodno neraskidivi. Evro je još komplikovaniji. Naime, on objedinjuje 19 izrazito različitih država koje se zajedno vezuju", navodi se u jednom odlomku njegove knjige, koji prenosi britansko list Gardijan.

Evro nije uspeo da dostigne nijedan od dva prvobitna cilja koja se tiču prosperiteta i političke integracije, ocenjuje Stiglic, kritikujući istovremeno lidere evrozone, koji, kako navodi, ne razumeju na odgovarajući način značenje monetarne unije.

Najveći deo evrozone je, kako kaže, suočen sa "izgubljenom decenijom", a najbolji put za budućnost evrozone je, prema njegovoj oceni, "fleksibilniji evro" koji bi pomogao južnim evropskim država da povećaju izvoz i smanje uvoz.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
monetarna unija loša valuta evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana