Tekst objavljen: 12.04.2020 11:00        


Grupa Evropske Investicione banke pripremila paket pomoći za zemlje koje se nalaze izvan Evropske unije

Evropska investiciona banka pripremila paket pomoći za srpske bolnice i privredu

Grupa Evropske investicione banke spremila je paket mera za hitan oporavak 100 zemalja izvan Evropske unije od posledica pandemije virusa korona. Od ovih 5,2 milijarde evra, Zapadnom Balkanu namenjeno je 700 miliona evra, a Srbiji kao najvećoj zemlji u regionu - značajan deo. Sudeći prema svim prethodnim linijama EIB, naša država koristi i do polovine sredstava namenjenih regionu. Mere namenjene hitnom oporavku privrede i zdravstva, najavila je EU i njen "Tim Evropa", a podržane su garancijama EU.

Po ubrzanoj proceduri EIB grupa podržaće investicije u zdravstvu i privredi, a veću podršku mogu da očekuju privrednici i mala i srednja preduzeća pogođena pandemijom. Podrška će, kažu u EIB, biti obezbeđena po hitnom postupku, a cilj je sačuvati radna mesta i životni standard građana koji rade u sektorima najteže pogođenim posledicama pandemije. U skladu sa potrebama u planu su i dodatna dugoročna finansiranja zdravstvenog i privrednog sektora, kao i tehnička podrška i ekspertiza za bržu pripremu investicionih projekata.

- EU, gde spada i EIB najavile su više od 700 miliona evra ulaganja u ovaj region, od čega će značajan deo otići Srbiji - kaže, za "Novosti", Dubravka Negre, direktorka kancelarije EIB za Balkan. - Nedeljama ćemo kroz dijalog sa javnim i privatnim sektorom videti da li je potrebno izdvojiti i više novca.

Kako naša sagovornica kaže, sredstva će biti usmerena u četiri ključne oblasti - jačanje zdravstvenog sistema koji je prvi na udaru u ovom momentu, podršku malim i srednjim preduzećima ozbiljno pogođenim krizom da bi im se pružila likvidnost i finansijska sredstva. Pomoć je namenjena javnom sektoru kroz ubrzavanje realizacije ključnih projekata infrastrukture i za potporu lokalnom bankarskom sektoru da prebrodi poteškoće jer se očekuje da će biti ozbiljno pogođen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Srbija može da računa na ekspertizu EIB stečenu kroz višedecenijsku realizaciju projekata u ovom regionu, kao i tehničku podršku za što efikasniju i fleksibilniju mobilizaciju finansijskih sredstava kako bi se potrošila u najurgentnije namene - kaže Negre.

- Podržaćemo i lokalne samouprave kroz javna ulaganja. Biće pomognut javni i privatni sektor, mala i srednja preduzeća, lokalne i međunarodne korporacije, poljoprivrednici i preduzetnici naročito u teško pogođenim sektorima poput turizma i hotelijerstva. Malim i srednjim preduzećima biće olakšan pristup finansijama, putem dogovorenih kreditnih linija, dostupnih kod lokalnih banaka.

Kako u saopštenju EIB kažu, kovid 19 pandemija je pogodila mnogo zemalja izvan EU i ostaviće ozbiljne ekonomske posledice.

- Biće izgubljena radna mesta, a u ekonomski najranjivijim zemljama, kriza će najviše pogoditi preduzetnike, ali i uvećati javni dug - izjavio je Verner Hojer, predsednik EIB. - U saradnji sa Evropskom komisijom, članicama EU, evropskim finansijskim institucijama, omogućićemo javnom i privatnom sektoru lakši pristup finansijama. Obezbedićemo konkretnu podršku partnerima izvan EU.

Ubrzavaju odobravanje zajmova

EIB grupa je spremna da ubrza izdavanje već odobrenih zajmova vrednih oko milijardu evra i tako pomogne zdravstvu, nastavi podršku u javnom i privatnom sektoru, a privrednicima olakša pristup finansijama - kažu u saopštenju EIB. - Deo paketa podrške zdravstvu dolazi i kroz finansijsku ekspertizu koju je EIB razvio, investirajući 30 milijardi evra u bolnice zdravstvene usluge i medicinske inovacije širom Evrope.

Investicije

DO sada je EIB u Srbiju investirala više od 1,8 milijardi evra u sektor malih i srednjih preduzeća i time pomogla održanju više od 320.000 radnih mesta, što nam je i danas jedan od najvećih ciljeva - kaže Dubravka Negre. - Za zdravstvo smo namenili više od 250 miliona evra, delom utrošenih u obnovu oko 20 regionalnih zdravstvenih centara, a u obrazovanje je uloženo više od 275 miliona evra. Bili smo uz Srbiju tokm krize 2013. i 2014, bićemo i sada.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Evropska investiciona banka (EIB) korona virus ekonomska kriza Srbija zdravstvo srpska privreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana