Tekst objavljen: 15.10.2015 11:30        


Jak dolar je ugrozio potrošnju u prerađivačkom i turističkom sektoru SAD, ali je privreda nastavila da beleži umereni rast u proteklim nedeljama, navodi se u najnovijem izveštaju američke Uprave federalnih rezervi (Fed). 

Fed: Jak dolar koči rast SAD

Jedanaest od 12 regija, koje pokriva Fed, prijavile su ostvarivanje privrednog rasta, dok je samo jedan region, Kanzas Siti, bio teško pogođen padom cena nafte, zbog čega je evidentirao blagi pad ekonomske aktivnosti, navodi se u izveštaju Feda o ekonomskim uslovima u SAD od sredine avgusta do početka oktobra, poznatijem kao "Bež knjiga", prenela je agencija Frans pres.

Jak dolar je od strane većine regiona okrivljen za ograničavanje prerađivačke aktivnosti, kao i potrošnje u sektoru turizma.
Ipak, potrošnja domaćinstava, pokretač dve trećine ekonomske aktivnosti u SAD, registrovala je skroman rast, predvođena snažnim skokom prodaje automobila.

"Preduzeća širom SAD su generalno optimistična u pogledu kratkornočnih perspektiva", navodi se u izveštaju, koji je uopšteno gledano, u optimističnom tonu u pogledu stanja američke privrede, ocenjuje Frans pres.

Zabrinutost je, međutim, izazvalo usporavanje prerađivačke aktivnosti, delimično zbog krize poslovanja u energetskom sektoru, dok je metaloprerađivačka industrija bila pogođena snažnim dolarom i konkurencijom iz Kine, izveštava francuska agencija.

U Montani, na granici sa Kanadom, potrošnja kanadskih turista je pala za čak 15 odsto zbog aprecijacije dolara, a u Dalasu je izvoz naftnih derivata smanjen zbog jačanja nacionalne valute.

Fed je na septembarskom zasedanju odlučio da zadrži kamatne stope na nivou blizu nule, na kom je već skoro sedam godina, navodeći kao razlog zabrinutost u pogledu potencijalnog uticaja jakog dolara i ekonomskog usporavanja Kine po američku privredu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
fed odluka feda jak dolar američki dolar rast privrede cena nafte turizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana