Tekst objavljen: 04.12.2015 10:50        


Snažan dolar i razlike u monetarnim politikama centralnih banaka vodećih svetskih privreda uzrokuju oprez kod američke Uprave federalnih rezervi (Fed) kada je reč o podizanju kamatnih stopa, izjavila je danas predsednica Feda Dženet Jelen. 

Fed oprezan sa kamatama zbog snažnog dolara

Nekoliko sati nakon što je Evropska centralna banka (ECB) snizila kamatnu stopu na depozite na minus 0,30 odsto i pokrenula dodatno monetarno labavljenje, Jelen je izjavila da je suprotan pravac u kom se Fed kreće doveo do jačanja dolara, što pogađa američke izvoznike, prenosi agencija Frans pres.

"Kada imamo različite monetarne politike na globalnom nivou, to često znači da će takvo stanje stvari pratiti promene deviznih kurseva. Videli smo takva dešavanja u proteklih godinu i po dana", kazala je Jelen u obraćanju Kongresu SAD.

"Kombinacija slabog privrednog rasta u inostranstvu i jačanje dolara faktori su koji su ugrozili neto izvoz, a to se odražava i na privredni rast", kazala je Jelen, dodajući da je Fed u svetlu svega toga oprezan po pitanju podizanja kamatnih stopa. Predsednica Feda je takođe ukazala na to da ekonomska snaga SAD leži u domaćoj potrošnji i investicijama, koje nastavljaju da rastu.

Uprkos sniženju kamatne stope u evorozni, dolar je danas ojačao čak 2,5 odsto u odnosu na evro zbog, kako navodi Jelen, tržišnih očekivanja da će ECB preduzeti još drastičnije mere podrške privredama evrozone.

Mnogi tržišni igrači su očekivali da će ECB srezati stopu na depozite još više, na minus 0,4 odsto.
Analitičari očekuju da će Fed ovog meseca početi da podiže kamatne stope prvi put posle devet godina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jak dolar kamatne stope američki dolar fed

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana