Tekst objavljen: 02.02.2023 11:40        


Očekuje se da će i Banka Engleske danas, 10. put zaredom, podići kamatne stope, a čeka se i da Evropska centralna objavi svoje rezultate

FED podigao kamate, ali manje nego ranije


Američka centralna banka (FED) ponovo je podigla kamatne stope, dok nastavlja borbu za stabilizaciju cena u najvećoj svetskoj ekonomiji.

Federalne rezerve saopštile su da podižu svoju ključnu stopu za0,25 procentnih poena. Ipak, to predstavljanajmanji porast od prošlog marta, nakon serije agresivnih povećanja kamatnih stopa prošle godine, što znači da se inflacija malo smiruje.

Svakako,zvaničnici su upozorili kako ne misle da su završili sa podizanjem stopa, uprkos znacima da se povećanje cena u SAD usporava. Potezi banke se pomno prate širom sveta, dok SAD uvode globalnu promenu nakon godina niske kamate stope koje su usledile nakon finansijske krize.

Očekuje se da će i Banka Engleske danas, 10. put zaredom, podići kamatne stope, a čeka se i da Evropska centralna objavi svoje rezultate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Porast stope koji je FED najavio u sredu je bio očekivan, piše BBC, i dodaje da je Banka za ovo vreme povećala referentnu stopu na raspon od 4,5%-4,75% - najviše od 2007.

Povećavajući troškove pozajmljivanja, FED pokušava da "ohladi" ekonomiju i ublaži pritiske koji guraju cene naviše. Ali, zvaničnici rizikuju da izazovubolnu recesiju, u kojoj se ekonomija usporava tako naglo da dovede do masovnih otpuštanja radnih mesta, što se i dešava - posebno u tehnološkim firmama.

Pritisak na Banku da uspori ili zaustavi svoju kampanju povećanja kamatnih stopa je sve veći, pošto suveći troškovi zaduživanja naštetili sektorima kao što su nekretnine, a američka ekonomija naglo usporava.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
federalne rezerve Uprava federalnih rezervi podizanje kamatnih stopa američki dolar inflacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana