Tekst objavljen: 17.05.2017 10:59        


Finska je prva evropska zemlja koja od januara ove godine testira osnovni dohodak, a posle četiri meseca vidljivi su prvi rezultati.

Finska je prva evropska zemlja koja testira plate

Pilot-projekat vlade testira efekte bezuslovne isplate osnovnog dohotka u iznosu od 540 evra mesečno za odabranih 2.000 nezaposlenih. Iznos se isplaćuje umesto pomoći za nezaposlene, a oni koji ga primaju ne plaćaju porez. Osim toga, mogu da prihvate honorarni posao, a da to ne utiče na visinu osnovnog dohotka.

Projekat će trajati dve godine, ali već posle četiri meseca vidljivi su prvi pozitivni rezultati.
Bezuslovna isplata osnovnog dohotka od 540 evra treba da pruži nezaposlenima osećaj sigurnosti.Čak i ako je to malo za tamošnje uslove, osnovni dohodak primaocima pruža osećaj sigurnosti i pokriva troškove osnovnih potreba.

- Osnovni cilj nam je da utvrdimo da li osnovni dohodak u sistemu socijalne pomoći može da reši problem. Iznos od 540 evra nije veliki i neće vam omogućiti da preživite ceo mesec, zavisno od toga da li imate decu ili ne, ali osnovna ideja je da može da računate na tih 540 evra svakog meseca - objašnjava Marjuka Turunen iz socijalne ustanove "Kela", koja vodi pilot projekat.

Bezuslovna isplata nezaposlenima daje podsticaj da ponovo počnu da rade, ukoliko mogu.

- Problem sistema za pomoć nezaposlenima jeste u tome što nije poželjno prihvatiti honorarni posao, jer postoje zamke u našem sistemu tako da ste ponekad manje plaćeni za takav rad nego kada primate pomoć za nezaposlene - objašnjava Turunen.

Iako projekat traje tek četiri meseca, već je primetan značajan pozitivan efekat: učesnici su uglavnom znatno manje izloženi stresu nego kada su primali socijalnu pomoć. Budući da mogu da računaju na mesečni osnovni dohodak, ne moraju toliko da brinu i manje su izloženi pritisku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pilot projekat finska plate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana