Tekst objavljen: 20.05.2023 18:00        


Najveći evropski proizvođač automobila, grupacija Folksvagen prodala je svu imovinu koju poseduje u Rusiji, uključujući i veliku fabriku automobila u gradu Kaluga, lokalnoj ruskoj firmi Avilon, saopštio je danas nemački koncern

Folksvagen prodao kompletnu imovinu u Rusiji


Folksvagen je saopštio da je registracijom transakcije Folksvagen Rus grupa u potpunosti prešla u vlasništvo kupca. Transakciju je prethodno, kako se navodi, odobrila ruska vlada.

Lokalne flijale Folksvagen Rus grupe su Folksvagen delovi i usluge, Skanija lizing, Skanija fajnens i Skanija osiguranje, a kupac stiče kompletno vlasništvo nad svim tim firmama, javlja Beta.

Transakcije uključuje pogon za proizvodnju automobila u gradu Kaluga, oko 200 kilometara jugozapadno od Moskve, kompletnu importnu infrastrukturu, distribuciju, skladišta, finansijske usluge i zaposlene.

Agencija Interfaks prehodno je prenela da je za prodaju imovine koncerna Folksvagen u Rusiji sredinom aprila ugovorena cena od 125 miliona evra. Kupac je auto-kuća Avilon zajedno sa jednim investicionim fondom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nakon što je Rusija proglasila neprijateljskim sve zemlje koje su joj uvele sankcije, prodaja imovine u Rusiji mora da dobije zeleno svetlo vladine komisije koja nadzire strane investicije.

Nemačka agencija DPA piše da je tom prodajom Folksvagen u potpunosti obustavio svako poslovanje u Rusiji.

Rojters piše da su mnoge zapadne firme prilikom prodaje imovine u Rusiji u slične kupoprodajne ugovore ugradile i klauzulu ponovnog otkupa koja bi im jednog dana omogućila povratak na rusko tržište, ali da nije poznato da li je to slučaj i sa Folksvagenom.

Proizvodni pogon Folksvagena u Kalugi ima godišnji kapacitet od 225.000 vozila i zapošljava više od 4.000 ljudi.

Folksvagen je tu fabriku otvorio 2007. godine, ali je proizvodnja u njoj obustavljena u martu 2022. godine, posle početka rata u Ukrajini.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Volkswagen rusija sankcije rusiji rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana