Tekst objavljen: 12.12.2015 13:00        


Rok za podnošenje zahteva za isplatu razlike po osnovu vanrednog usklađivanja penzija za korisnike vojnih penzija i njihove zakonske naslednike produžen je do 25. decembra, saopšteno je iz Fonda PIO. Na osnovu tih zahteva biće zaključeni ugovori o vansudskom poravnanju.

Fond PIO: Rok za vojne penzionere - 25. decembar

U skladu sa Zaključkom Vlade Srbije od 30. oktobra, pravo na usklađivanje penzije i isplatu razlike imaju profesionalna vojna lica, korisnici vojnih penzija, koji su ostvarili pravo na penziju zaključno sa 1. januarom 2008. godine, a aktivna vojna služba im je prestala sa 31.decembrom 2007. godine, kao i njihovi zakonski naslednici.

Vojnim penzionerima i njihovim zakonskim naslednicima koji imaju pravo na isplatu te razlike, a koji podnesu zahtev do tog određenog roka, utvrđeni iznos duga biće isplaćen jednokratno u januaru 2016. godine.

Fond utvrđuje iznos obaveze nastale po tom osnovu za period od 1. januara 2008. godine do 31. oktobra 2015. godine uvećane za indeks cena na malo, odnosno indeks potrošačkih cena, od meseca u kojem je trebalo da bude izvršena svaka pojedinačna isplata tako usklađenog iznosa penzije.

Obrazac zahteva, kao i spisak potrebne dokumentacije, može se preuzeti sa zvaničnog sajta fonda -www.pio.rs ili u svakoj filijali Fonda. Korisnici vojnih penzija, odnosno članovi njihovih porodica sa prebivalištem van teritorije Srbije, mogu radi smanjenja troškova i brzine vođenja postupka ovlastiti drugo lice da u njihovo ime preduzmu sve pravne radnje potrebne za isplatu po ovom osnovu, dodaje se u saopštenju.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, u skladu sa Zaključkom vlade od 30. oktobra, uskladio je penzije profesionalnih vojnih lica ostvarene do 31.decembra 2007. godine, a isplata usklađenog iznosa penzije počela je 5. decembra.

Isplata je počela zajedno sa isplatom penzije za mesec novembar 2015. godine, kada su penzije uvećane za 6,57 odsto, dodaje se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
penzije fond PIO fond

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana