Tekst objavljen: 10.11.2020 13:15        


Predstavnici Udruženja radnika na internetu predaju danas Ministarstvu finansija svoje zahteve, zajedno sa analizom dosadašnjeg rada Poreske uprave

Frilenseri traže pregovore i obustavu naplate poreza

Veliki nameti, koji su im nametnuti retroaktivno za pet godina na ime oporezovanja svih prihoda koje su ostvarili svojim radom na internetu, stavilo je frilensere u težak finansijski položaj. Oni žele da, tokom pregovora sa Ministarstvom finansija, reše svoj pravni status kako bi poreske obaveze odgovarale prirodi njihovog posla.

Udruženje radnika na internetu traži obustavu svih pokrenutih postupaka, obustavu naplate i svih budućih postupaka od strane Poreske uprave pokrenutih protiv fizičkih lica koja su imala priliv iz inostranstva.

Zahtevaju se pregovori sa Ministarstvom finansija, Poreskom upravom i svim nadležnim organima.“U pregovorima ćemo se zalagati da se reši naš pravni status i da poreske obaveze odgovaraju honorarnoj prirodi našeg posla”, ukazali su u ovom udruženju.

U Srbiji, prema podacima Udruženja, ima više od 100.000 radnika na internetu.Oni se bave raznim poslovima – od programiranja, preko pisanja i prevođenja, pa do kreativne i multimedijalne industrije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pravnica Katarina Pavlović, članica Udruženja, istakla je pre predaje zahteva da su analizom uočeni mnogi propusti u načinu obračuna poreza na prihode od rada na internetu.

“Kršenja su osnovna poreska načela, nisu se obazirali na činjenice koje su u korist poreskih obveznika, zatim, pogrešno su obračunavali kamate, od datuma se primi novac, umesto od datuma kada dug dospeva a to je 30 dana po uplati”, navela je ona.

Kako je dodala, vrlo često se dešavalo da lica prime novac u dolarima, a zapisnicima stoji – evro.

“Tako smo došli do zaključka da oni vrlo verovatno rade po nekom modelu, ne uvažavajući nijednu činjenicu koju su poreski obveznici kroz primedbe podnosili”, istakla je Pavlović.

Ona je navela i slučaj frilensera koji je u proteklom periodu uredno podnosio prijave i plaćao porez, što uključuje i zdravstvene doprinose, ali da je sve vreme, a reč je o tri godine, imao problem da dobije – zdravstvenu knjižicu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
udruženje radnika na internetu katarina pavlović frilenseri frilenseri u srbiji porez frilenseri ministarstvo finansija poreska uprava

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana