Tekst objavljen: 17.12.2019 15:50        


Britanska funta izgubila je jutros više od jednog procenta u odnosu na evro i dolar

Funta prvo naglo skočila, a sada naglo pada

Pad dolazi posle objave Dauning strita da premijer Boris Džonson želi da zabrani produženje post-Bregzit prelaznog perioda dalje od 2020. godine.

Oko 11.45 po centralnoevropskom vremenu funta je izgubila 1,25 odsto prema dolaru i 1,26 odsto prema evru.

Izvor iz kancelarije britanskog premijera rekao je da vlada ne namerava da produži prelazni period posle formalnog stupanja na snagu Bregzita dalje od 2020. i da će to biti zakonski određeno.

"Oni koji su mislili da će velika većina u Parlamentu dozvoliti premijeru da ima strpljiv pristup da dogovori najbolji mogući sporazum sa EU, su bili iznenađeni", rekao je Kit Džuk, analitičar Sosijete Ženerala.

Drugi analitičar Rikardo Evandželista rekao je da je postizborni medeni mesec završen navodeći da je funta izgubila gotovo 2,5 odsto u odnosu na vrhunac dostignut dan posle izbora prošlog četvrtka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U petak posle britanskih izbora kada je Džonson osvojio ubedljivu većinu u Parlamentu, funta je skočila na nivoe koji nisu zabeleženi od maja 2018. godine u odnosu na dolar i od kraja juna 2016. u odnosu na evro, neposredno posle referenduma o Bregzitu.

Sporazum o razlazu sa EU koji je Džonson usaglasio i koji će u petak biti podnet donjem domu Parlmenta na razmatranje prema kome Britanija izlazi iz EU 31. decembra predviđa prelazni period za razdvajanje dve strane do 2020. godine.

Taj period se može produžiti do dve godine, da bi se izbegao nagli i haotičan prekid za ekonomiju ako dve strane u tom vremenu ne uspeju da usaglase kompleksan dogovor koji će dugoročno regulisati njihove trgovinske odnose.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pala funta vrednost funte Bregzit britanska funta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana