Tekst objavljen: 21.12.2020 15:55        


Srpski deo gasovoda "Turski tok", koji iz Bugarske ulazi u Srbiju, počeo je da se puni plavim energentom, a prve isporuke treba da počnu od 1. januara naredne godine, pišu "Večernje novosti"

"Gas iz Turskog toka kod nas stiže u januaru"

List navodi da iz "Srbijagasa" još nije potvrđena ta vest koju su objavili ruski mediji.

Sličnu informaciju "Novosti" su dobile i u Ministarstvu energetike gde su rekli da do kraja godine može da se obavi i tehnička provera sistema, odnosno i probno puštanje, ali i komercijalno.

"Pritisak u gasovodu je već dovoljan da do Srbije stignu potrebne količine energenta", precizirali su u Ministarstvu i dodali da će komercijalno snabdevanje Srbije iz "Turskog toka" verovatno početi u periodu od januara do marta sledeće godine.

Planirano je da kompresorska stanica u Srbiji bude završena u maju sledeće godine, a i Bugarskoj je ostalo da uradi još dve svoje stanice. U ministarstvu navode da u Srbiji treba se okončaju i radovi na blok i mernim stanicama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Međutim, kako ističu, sadašnji pritisak je dovoljan i to neće ometati puštanje u rad "Balkanskog toka", kako se drugačije naziva deonica koja ide kroz Bugarsku i Srbiju.

"Kada kompresorske stanice budu u pogonu, gasovod će raditi punim kapacitetom i moći će da snabdeva kupce u Mađarskoj i Austriji", pojasnili su u ministarstva.

I bugarska kompanija "Bulgartransgas" potvrdila je pre nekoliko dana da su u toku pripreme za puštanje u rad "Balkanskog toka". Gasovod "Turski tok", koji je pušten u rad 8. januara ove godine, postavljen je duž Crnog mora od Rusije do obale Turske, a zatim kopneni tranzitni krak ide do granica sa susednim zemljama.Iz Bugarske ulazi u Srbiju i dalje u EU.

U sledećoj fazi, gas iz "Turskog toka" treba da stigne do Madjarske i kasnije do Austrije. Propusni kapacitet gasovoda, čija je dužina 930 kilometara, iznosi 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
1. januar turski tok gasovod gas u srbiji Bugarska Nova Godina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana