Zvanični kurs Evra za dan 25.01.21. :: 117.5918 rsd
Tekst objavljen: 20.10.2014 9:40        


Gas u Srbiji prosečno će poskupeti od novembra za sve kupce 3,6 odsto, a za domaćinstva 3,3 odsto, saopštila je danas Agencija za energetiku. Nova uprosečena cena gasa iznosiće za sve kupce 45 dinara a za sva domaćinstva 49 dinara po metru kubnom (bez PDV-a).

Gas od novembra poskupljuje prosečno 3,6 odsto

Savet Agencije za energetiku dao je saglasnost na nove cene prirodnog gasa za javno snabdevanje za 32 javna snabdevača, koje će se primenjivati najranije od 15. novembra za domaćinstva, a od 1. novembra za ostale kupce.

Do promene cena gasa došlo je zbog rasta kursa dolara kojim se plaća uvozni gas, a koji je za poslednjih 15 dana septembra iznosio 92,4 dinara. To je za 4,3 odsto više od kursa primenjenog za obračun sadašnje cene gasa. Na osnovu novog kursa utvrđena je nova cena. U pozadini ovih promena je rast kursa dolara u odnosu na evro, navodi se u saopštenju Agencije za energetiku.

U Srbiji 10 odsto domaćinstava, odnosno njih 249.000, ima priključak na gas.

Prosečna godišnja potrošnja po domaćinstvu u 2013. godini je bila 873 kubika. Nakon ovog povećanja cena, prosečan godišnji račun za gas biti 47.000 dinara (sa PDV-om).

Regulisana cena gasa se, inače, menja kada dođe do promene nabavnih cena i odnosa uvoznog i domaćeg gasa, a usklađuje se i sa promenama petnaestodnevnog proseka kursa dolara.

Cena po kojoj se gas uvozi iz Rusije, menja se kvartalno i određuje se za svaki naredni kvartal na osnovu prosečne cene tri derivata nafte na relevantnoj berzi u protekla tri kvartala.

Od septembra 2013. godine cena gasa po kojoj Srbijagas, na osnovu tendera koji je sprovela Vlada, snabdeva sve javne snabdevače, usklađuje se sa realnim troškovima po kojima on kupuje iz uvoza i domaće proizvodnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gasovod gas cena gasa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana