Tekst objavljen: 12.02.2014 10:29        


Uprkos krizi, banke su za prvih devet meseci prošle godine povećale zaradu za 42 odsto u odnosu na isti period 2012, a u Narodnoj banci Srbije kažu da je rast profita posledica gašenja loših banaka koje su 2012. godine negativno poslovale.

Gašenje gubitaških banaka povećalo zaradu bankara

NBS je oduzela dozvole Razvojnoj banci Vojvodine i Novoj Agrobanci, koje su za prvih devet meseci 2012. ostvarile gubitak od 7,9 odnosno 4,3 milijarde dinara.

Banke s najvećim dobitkom

Banca Intesa 6,6
Raiffeisen Banka 5,3
Unicredit Bank Srbija 4,3
Komercijalna banka 4,0
ProCredit Bank 1,9

Banke s najvećim gubitkom

KBC banka -5,6
NLB banka -2,0
Alpha Bank -1,0
OTP banka -0,8
Piraeus Bank -0,8
*I-III kvartal 2013. u milijardama dinara
- Od ukupnog broja banaka, 18 je poslovalo pozitivno i ostvarilo dobit od 29,5 milijardi dok je 13 banaka poslovalo s gubitkom. Pokazatelji profitabilnosti pokazuju trend oporavka, međutim i dalje je ispod nivoa pre krize - kažu u NBS za 24 sata.

Banke su najviše zarađivale na kamatama, provizijama i naknadi po osnovu kursnih razlika. Iako je prošle godine prvi put došlo do smanjenja ukupno odobrenih kredita, i to za 14,7 milijardi dinara, banke su od kamata za devet meseci zaradile gotovo tri milijarde dinara više nego u isto vreme prethodne godine. Prihodi od naknada i provizija bili su nešto manji, ali su i dalje činili preko 20 odsto zarade banaka.

Ekonomista Ljubomir Madžar ne spori da banke zarađuju. Podseća da su kamate na dozvoljen minus i preko 40 odsto, ali napominje i da na bankarskoj sceni danas nemamo najveće gubitaše.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Veliki problem su i nenaplativi krediti koji u mnogim slučajevima bankama prave i direktan minus. Ipak u prvih devet godina prošle godine kada su banke povećale profit nismo imali Razvojnu banku Vojvodine i Agrobanku. A one su u prva tri kvartala 2012. napravile gubitak od blizu 15 milijardi dinara - kaže Madžar za 24 sata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke bankarski sektor bankarsko tržište Srbija 2013. propale banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana