Tekst objavljen: 14.10.2018 11:30        


Neprekidna poskupljenja goriva na pumpama u Srbiji, za po dinar, dva po litru, stručnjaci već duže vreme pravdaju niskim vodostajem Dunava i skokom cene sirove nafte na svetskim berzama zbog krize u Iranu.

Gorivo plaćamo isto kao Austrijanci i Španci

Ipak, na pitanje da li ćemo do kraja godine imati nova poskupljenja, odgovaraju da je lakše pogoditi vremensku prognozu nego predvideti cenu nafte.

Cena evro dizela je prošle nedelje u maloprodaji u proseku veća za oko jedan dinar i iznosi oko 167 dinara, dok je evro premijum BMB takođe poskupeo za isti iznos i trenutno košta oko 156 dinara po litru.

Bugarska najjeftinija, Holandija najskuplja

Prema poslednjim podacima s kraja prošle nedelje, evrosuper 95 je najjeftiniji u Bugarskoj gde iznosi 1,15 evra po litru, a najskuplji u Holandiji gde košta 1,69 evra po litru. U odnosu na Srbiju gde je njegova cena na pumpama u proseku oko 1,31 evro po litru, jeftinije je u BiH i Makedoniji gde košta po 1,18 evra, a gotovo izjednačena u Španiji i Austriji gde za litar treba izdvojiti 1,33 evra ili u Sloveniji 1,35 evra i Crnoj Gori 1,38 evra po litru. U Albaniji je nešto skuplji, 1,42 evra i Hrvatskoj 1,39 evra.

Unapred podigli cene

Predsednik kompanije "Nafta a. d." Nebojša Atanacković, koji je ujedno i predsednik Unije poslodavaca Srbije, naglašava da berzanska cena nafte raste.

- Verovatno pod uticajem otvorene krize vezane za Iran. Berza sirove nafte i derivata je najosetljivija na politička previranja i promene. Čak i veliki igrači na berzi to koriste - kaže Atanacković.

Međutim, on ističe da se trenutna berzanska cena nafte odnosi na naftu koja neće biti isporučena još dva do tri meseca.

- Drugim rečima, prerađivači sada prerađuju onu naftu koju su kupili po značajno nižim cenama. I po tom osnovu ne bi imali razloga da odmah podignu cenu. Ali ako na taj način odmah dižu cenu čim porastu one na berzi, trebali bi na isti način i da ih smanje što se nikada ne dešava - smatra Atanacković.

Cene diktiraju multinacionalne kompanije

Kao razlog za takvo ponašanje on navodi da velikoprodajne cene na našem tržištu diktiraju multinacionalne kompanije i da se mali proizvođači ravnaju prema njima.

Atanacković ne veruje da će najnovije mere Amerike prema Iranu sa pretnjom svima koji od njih kupuju naftu tako drastično uticati na promenu cene "crnog zlata".

- Sada je bio veći skok, možda ćemo imati još neko manje pomeranje, ali verujem da će se do kraja godine zadržati ovakav nivo cene nafte. Inače, kada je zima na severnoj hemisferi svake godine je i cena nafte nešto veća jer imamo rast potrošnje - navodi Atanacković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
crno zlato blagi rast cene nafte cena nafte nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana